Borba protiv narko-bandi
0

Belgija je u 2023. godini zaplijenila rekordnu količinu kokaina

S. Š.
Luka Antwerp (Foto: EPA-EFE)
Luka Antwerp (Foto: EPA-EFE)
Potražnja za opijatima na evropskom kontinentu je u konstantnom porastu, a policijski organi, shodno tome, povećavaju mjere i provjere kako bi u što većoj mjeri suzbili zloupotrebu i promet drogom.

Belgijska carina zaplijenila je ukupno 116 tona kokaina u luci Antwerp u 2023. godini čime je postavljen novi rekord za tu zemlju.

Kao što je već poznato, belgijski grad je postao glavna "kapija" za latinoameričke kokainske kartele na evropski kontinent, pri čemu je količina zaplijenjene supstance u morskoj luci porasla za šest tona u odnosu na 2022. godinu.

Kolumbija i Ekvador - gdje su tamošnje vlade nedavno proglasile ratno stanje protiv narko-kartela i Panama su vodeće zemlje porijekla droge koja stiže na evropski kontinent.

Još pet tona je zaplijenjeno u luci Zeebrugge, dijelu luke koji također pripada luci Antwerp, saopćio je belgijski ministar finansija Vincent Van Peteghem.

U protekle četiri godine, Antwerp je doživio desetine napada granatama, požara i malih bombi, od kojih su mnogi bili povezani s bandama koje pokušavaju prekinuti uspješnu trgovinu kokainom.

U Belgiji, tadašnji ministar pravosuđa Vincent Van Quickenborne proveo je neko vrijeme u skrivanju nakon što su se pojavili dokazi da ga narko-bande žele kidnapovati ili likvidirati.

Evropske vlade krive rastuću potražnju za kokainom širom Evrope za slična nedavna izbijanja nasilja u velikim lučkim gradovima poput Roterdama u Nizozemskoj i Marseja u Francuskoj.

U Nizozemskoj je vlada saopćila da je prošle godine zaplijenjeno ukupno 60 tona kokaina - što je "značajno povećanje" u odnosu na godinu ranije, kada je zaplijenjeno više od 51 tone. Većina je pronađena u Roterdamu.

Državni sekretar Aukje de Vries, ministar zadužen za carinske organe, rekao je da borba protiv krijumčarenja kokaina "i dalje zahtijeva stalnu pažnju i ulaganja", piše Euronews.