Kršenje dogovora
20

Belgija istražuje navodnu upotrebu svog oružja u napadu na Rusiju

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Premijer Belgije Alexander De Croo kaže da će ova zemlja tražiti od Ukrajine da objasni da li su belgijske puške koje su isporučene Kijevu koristile proukrajinske trupe za napad na zapadnu granicu Rusije.

De Crooovi komentari uslijedili su nakon što je Washington Post tokom vikenda objavio vikenda da su borci protiv Kremlja koji su prošlog mjeseca pokrenuli prekogranični napad iz Ukrajine u ruskoj oblasti Belgorod koristili taktička vozila od Sjedinjenih Američkih Država i Poljske i puške proizvedene u Belgiji i Češkoj.

"Naše ministarstvo odbrane i njegove obavještajne agencije započele su istragu i traže informacije kako bi se utvrdilo šta se tačno dogodilo", rekao je De Croo za belgijski Radio 1.

Evropsko oružje se, dodao je, isporučuje Ukrajini pod uslovom da se koristi na teritoriji Ukrajine u svrhu odbrane te teritorije.

On je istakao da će Belgija ovu situaciju shvatiti "veoma ozbiljno", ali je odbio da komentariše moguće posljedice ako se navodi potvrde.

Ranije je glasnogovornik Bijele kuće John Kirby rekao da Washington također ispituje navode da su američka vozila i oprema mogli biti uključeni u prekogranične akcije u Belgorodu.