|

Bečlije će za doček Nove godine potrošiti 62 miliona eura

Bečlije će za doček Nove godine potrošiti 62 miliona eura
0
F
FENA
27.12.2012. u 13:39
4
komentara
0

dijeljenja
Bečlije će za doček Nove godine potrošiti 62 miliona eura Beč (Foto: Arhiv/AFP)
Bečlije će za ovogodišnji doček Nove godine u prosjeku potrošiti 47 eura, što Beču donosi sveukupnu zaradu od 62 miliona eura i što je šest posto više nego prethodne godine.
Muškarci će sa 48 eura u prosjeku potrošiti nešto više novca nego žene (44 eura), pokazuje studija bečkog Instituta za istraživanje mišljenja MAKAM.

Studija se bavila i omiljenim ritualima i običajima Bečlija za Novu godinu.

Tri od četiri Bečlije (75 posto) će nadolazećoj godini nazdraviti s pjenušcem i šampanjcom. A 50 posto Bečlija će ove godine za novogodišnji poklon birati talismane. Ovaj običaj je posebno prisutan kod žena i starijih ljudi.

Samo 18 posto Bečlija će Novu godinu pozdraviti vatrometom, za što će u prosjeku potrošiti 30 eura, dok 12 posto Bečlija u tom pogledu planira izdatke i više od 75 eura. Ponoćni valcer će plesati 39 posto Bečlija.

Želja svakog trećeg Bečlije za 2013. godinu je popraviti svoje zdravlje. Tako 36 posto želi živjeti i jesti zdravije, 24 posto će se više baviti sportom, a po 12 posto želi prestati pušiti i izgubiti na težini. Bečlije Novu godinu najčešće slave u krugu porodice (43 posto) ili na privatnim zabavama prijatelja, poznanika i kolega (37 posto).

Ove godine su popularniji javni dočeci, javne zabave, zabave u klubovima i restoranima kao i kulturne manifestacije. Na ovaj način će narednu 2013. godinu dočekati 17 posto Bečlija, javio je Compress Sarajevo.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...