Svijet
0

Bečke demonstracije za ostanak azilanata

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Više hiljada ljudi demonstriralo je u utorak uvečer u Beču zalažući se za pravo na ostanak osoba koje niz godina čekaju odgovor na podnesenu molbu za dobivanje azila. Na skupu, u organizaciji stranke Zelenih, zatražen je prekid protjerivanja i povratak porodica koje su već protjerane, prenijele su agencije.

Zeleni, naime, traže da se podnosiocima molbe za dobivanje azila koji su godinama čekali na odgovor, a koji su odbijeni iako su se uspješno integrirali u austrijsko društvo, omogući ostanak u Austriji.

Veliku diskusiju o toj temi u austrijskoj javnosti izazvao je slučaj porodice Zogaj, koja je protjerana krajem prošlog mjeseca na Kosovo.

Petnaestogodišnja kći Arigona Zogaj uspjela je sakriti se pred protjerivanje i javno zaprijeti da će počiniti samoubistvo ako bude vraćena na Kosovo.

"Borba se nastavlja. Nećemo popustiti i pobijedit ćemo", najavio je vođa Zelenih Alexander van der Bellen u svome govoru.

Prema podacima policije, na demonstracijama je sudjelovalo oko 5500 osoba, a prema organizatorima čak 10.000 ljudi. Učesnici protestnog skupa zatražili su ostavku ministra unutarnjih poslova Guntera Plattera.

Zeleni su kritizirali politiku protjerivanja nazivajući je "prljavom" i bez srca.