Svijet
0

Beč: Suđenje državljaninu BiH koji je namjeravao napasti američku amabasadu

FENA
U četvrtak je u Beču počelo suđenje bosanskom državljaninu, ratnom veteranu iz prošlog rata, koji se priremao da "počini zločin eksplozivom", iako je trvdio da je 1. oktobra samo htio "spremiti opasni materijal" na sigurno mjesto u američkoj ambasadi.

Četrdesetdvogodišnji optuženik s imenom Aćim uhapšen je u blizini američke diplomatske misije s ruksakom u kojem su bile dvije garante te plastični eksploziv s upaljačima.

Govoreći konfuzno prvog dana suđenja, pet mjeseci poslije hapšenja, optuženik koji je u vrijeme pritvora bio smješten na psihijatriji, izjavio je kako je želio postati "američki obavještajac" i imati "veliko povjerenje" jer se ta zemlja angažirala u antiterorističkoj borbi".

U izvještajima poslije provedene istrage austrijski i američki policajci su zaključili nekoliko sedmica poslije hapšenja da ovaj čovjek nije htio izvršiti napad, jer eksploziv nije bio pripremljen za eksploziju.

Ako ga sud proglasi krivim, mogao bi dobiti višegodišnju zatvorsku kaznu. Sudski vještak proglasio ga je uračunljivim, premda pati od teške traume iz rata.

On je živio u Austriji od 1995. godine gdje je liječen poslije ranjavanja u ratu u bivšoj Jugoslaviji.