Svijet
0

Beč: Sud odlučio izručiti Zagorca Hrvatskoj

FENA
Austrijska istražna sutkinja Christina Forstner donijela je u srijedu odluku o izručenju penzionisanog generala Vladimira Zagorca Hrvatskoj gdje je optužen za zloupotrebu ovlasti i pronevjeru više od pet miliona eura.

Na drugom ročištu u bečkom zemaljskom sudu, sutkinja Forstner je u obrazloženju odluke kazala da nije bilo dovoljno dokaza obrane da bi se hrvatskom pravosuđu uskratio zahtjev za Zagorčevim izručenjem, javila je Hina.

Odbrana nije uspjela dokazati da je Zagorec u Hrvatskoj progonjen, a neovisnost pravosuđa u Hrvatskoj funkcionira što potvrđuje da je i Hrvoje Petrač bio osuđen, rekla je sutkinja Forstner.

Nije htjela govoriti o sadržaju DVD-a, ali je potvrdila da je Mesićev savjetnik Saša Perković nudio Zagorcu nagodbu.

Zagorčevi odvjetnici najavili su žalbu protiv izručenja.

"Žalba je obavezna, tu nema spora. Obrazloženje koje je dala sutkinja i činjenica da je danas odbila da se prikažu novi dokazi odbrane u mnogome nam olakšava žalbu", izjavio je zagrebački Zagorčev odvjetnik Zvonimir Hodak.

"Sve što kvalitetno imamo u ovom predmetu usmjerit ćemo prema drugostupanjskom austrijskom sudu i izboriti ono što nismo izborili danas", rekao je Hodak.

Zagorčeva odbrana predložila je danas tri nova dokazna prijedloga - dva nova svjedoka, bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Markicu Rebića te austrijskog profesora za povijest jugoistočne Evrope na bečkom Sveučilištu Horsta Haselsteina i treći dokaz DVD snimku intervjua hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića HRT-u u emisiji Fokus u kojoj je on kazao da hrvatsko pravosuđe sasvim ne funkcionira, rečeno je na ročištu.

Istražna sutkinja Christina Forstner odbila je nove dokaze i donijela odluku o izručenju. Predstavnik austrijskog državnog odvjetništva zauzeo se na ročištu za izručenje Vladimira Zagorca Hrvatskoj. Kazao je da je Hrvatska država kandidatkinja za pristup u EU i trudi se primijeniti europske standarde pa prema tome i pravosuđe u Hrvatskoj funkcionira. On je rekao da je hrvatsko pravosuđe neovisno kao i austrijsko te da je zahtjev hrvatskog odvjetništa o izručenju opravdan.

Prije početka ročišta umirovljeni general Vladimir Zagorec na upit što očekuje kazao je kratko: "Bez komentara".