Svijet
0

Beč: Pregovori o Kosovu bez rezultata

FENA
Beč
Beč
U Beču su završeni sedmodnevni pregovori između izaslanstava kosovskih Albanaca i Srbije o budućnosti Kosova na kojima nije došlo do pomaka u približavanju različitih stajališta, rekao je na konferenciji za novinare posebni izaslanik UN-a za Kosovo Martti Ahtisaari.

U tom krugu pregovora razgovaralo se o svim pitanjima iz Ahtisaarijeva prijedloga o budućem ustroju Kosova. Stajališta Beograda i Prištine i dalje su potpuno suprotna, potvrdio je novinarima Martti Ahtisaari.

Najavio je da će se završni krug pregovora održati 10. marta u Beču te da je poslao već pozive političkim vodstvima obiju strana. Također je kazao da će dorađeni prijedlog o budućem ustroju Kosova poslati objema stranama dovoljno rano da ga stignu razmotriti do završnih pregovora.

Ahtisaarijev zamjenik Albert Rohan rekao je da je do sada održano 15 krugova pregovora, da su oni bili korisni jer su strane u pregovorima imale priliku direktno razgovarati o konkretnim pitanjima.

Izaslanstvo kosovskih Albanaca izjavilo je da ne očekuje velike promjene Ahtisaarijeva prijedloga o budućem rješenju statusa Kosova, dok srbijansko izaslanstvo očekuje velike promjene u skladu s njegovim prijedlozima.

No, kako javlja Hina, na marginama sastanka Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Drašković izjavio je kako su kosovski Srbi i Albanci blizu postizanja povijesnog sporazuma, ali da on ne smije biti ponižavajući ni za jednu stranu.