Svijet
0

Beč: Pregovori Beograda i Prištine bez uspjeha

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izravni pregovori srbijanskih i čelnika kosovskih Albanaca o konačnom rješenju statusa Kosova završili su u srijedu u Badenu kod Beča bez postignutog suglasja, objavio je u srijedu predstavnik EU-a u međunarodnoj trojci Wolfgang Ischinger.

"Iskorištene su sve mogućnosti kako bi se postiglo kompromisno rješenje koje nažalost nije postignuto", rekao je Ischinger na konferenciji za novinstvo. Trojka je pružala objema stranama prigodu da izraze sve mogućnosti i prijedloge kako bi se došlo do kompromisnog rješenja, rekao je Ischinger.

"Pregovori su unaprijedili mogućnost za nastavak zdravog dijaloga da obje strane nađu zajedničke osnove u stvaranju mira i suzbijanju svake vrste nasilja. Bila je to šansa za obje strane", kazao je.

Ischinger je naglasio da se rješenje pitanja statusa Kosova mora hitno postići. Po njegovim riječima, sadašnje stanje se ne može održati. Trojka se nada da će se to dogoditi u miru i bez ikakve vrste nasilja, kazao je Ischinger.

Dodao je da će trojka 3. decembra posjetiti Beograd i Prištinu i da će iznova s dvjema stranama razmotriti stanje prije nego što napiše izvještaj za glavnog tajnika UN-a.

Najavio je da će posrednička trojka Kontaktne skupine, u kojoj su predstavnici SAD-a, EU-a i Rusije, podnijeti izvještaj glavnom tajniku UN-a 10. decembra i time će mandat trojke biti završen, javila je Hina.

Američki izaslanik u međunarodnoj trojci Frank Wiesner kazao je da je trojka predstavila jedinstveni prijedlog i pokušala doći do kompromisnog rješenja o statusu Kosova. Izrazio je uvjerenost da će se dvije strane "oduprijeti izazovima koji su pred njima" i sačuvati mir.

"Kompromisno rješenje je jedino moguće rješenje za status Kosova", kazao je predstavnik Rusije u međunarodnoj trojci Aleksander Botsan - Karčenko. "Vjerujem da smo radili najbolje što smo mogli i da ćemo tako i nastaviti. Rusija je bila i ostala za kompromisno rješenje", kazao je.

"Uspjeh nije postignut, ali je važno da dvije strane nastave dijalog i da počnu graditi povjerenje", kazao je Karčenko.

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu je izrazio žaljenje što dogovor nije postignut i najavio da će Kosovo nastaviti s pripremama za proglašenje neovisnosti, uz potporu Zapada.

Hashim Taci, koji bi uskoro trebao preuzeti dužnost kosovskog premijera nakon parlamentarnih izbora, izjavio je da nije bilo moguće postići suglasje o statusu i da neće biti daljnjih pregovora sa Srbijom.

"Današnjim danom su pregovori s Beogradom završeni", kazao je Taci i dodao da će trojka 10. decembra podnijeti izvještaj glavnom tajniku UN-a.

"Ubuduće ćemo surađivati s našim partnerima u Washingtonu i Bruxellesu. Konačni status Kosova može biti samo neovisnost", rekao je Taci.

"Ako je išta pozitivno od ovih razgovora, onda je to izjava srbijanskog predsjednika Borisa Tadića da Srbija neće poduzimati nikakve mjere prisile", izjavio je član kosovskog izaslanstva Veton Surroi.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić je izjavio da je kompromis još moguć i upozorio kosovsku stranu na opasne posljedice jednostranog proglašenja neovisnosti Kosova.

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica je kazao da Kosovo ne može legalno steći neovisnost jednostranim proglašenjem uz potporu Zapada. On je naglasio da je za Srbiju prihvatljivo samo ono rješenje koje će donijeti Vijeće sigurnosti UN-a.