{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Beč: Pozorišni festival za osobe sa oštećenim sluhom

S
10.3.2008. u 13:48
0
0
Beč: Pozorišni festival za osobe sa oštećenim sluhom
0
Beč: Pozorišni festival za osobe sa oštećenim sluhom
Arbos, bečko udruženje za muziku i pozorište, od 07. do 20. marta u Beču organizira 9. Internacionalni pozorišni festival za gluhe, nagluhe te osobe sa oštećenjem sluha. Ova manifestacija predstavlja jednu od brojnih inicijativa grada Beča i bečkih udruženja da u aktuelna kulturna i društvena dešavanja uključe svu populaciju austrijske prijestolnice.
Profesionalni scenski umjetnici iz Austrije, Singapura, Poljske, Češke, SAD-a i Perua, sa i bez ostećenja sluha, će nastupiti u ukupno dvanaest produkcija pod motom „princip nade“, povezanim sa filozofijom Ernsta Blocha i njegovim poznatim istoimenim djelom, a u kojem se on i bavi pitanjem znakovnog jezika.

Pomenuti tematski okvir će se na festivalu sagledati iz više umjetničkih perspektiva i sa brojnih aspekata: od muzike Franza Schuberta, prekomponovane u stihove pjesnika Wilhelma Müllera, preko izvedbe „Riječi u svom različitom tumačenju“ poljskog pozorišnog režisera Arkadiusz Buszkoa pa do scenske realizacije tekstova Edgara Alana Poa te brojnih drugih.

Jedno od centralnih težišta Festivala su „Festivalski dani za djecu“. Američki i poljski pozorišni umjetnici sa ostećenjem sluha, mladoj publici će u četiri predstave prezentirati širok spektar mogućnosti izražavanja pomoću znakovnog jezika.
Novina u ovogodinšjem programu je literarna radionica, u kojoj se učesnici na sebi svojstven način sučeljavaju sa tekstovima poznatog austrijskog pisca Georga Büchnera (1813 -1937).

Centar dešavanja je i ove godine bečko pozorište "Theater des Augenblicks“ (Pozoriste momenta), gdje je 7. marta upriličeno i otvorenje Festivala filmom „Likovi na marginama drustva“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: