Svijet
0

Beč: Pozorišni festival za osobe sa oštećenim sluhom

Sarajevo-x.com
Arbos, bečko udruženje za muziku i pozorište, od 07. do 20. marta u Beču organizira 9. Internacionalni pozorišni festival za gluhe, nagluhe te osobe sa oštećenjem sluha. Ova manifestacija predstavlja jednu od brojnih inicijativa grada Beča i bečkih udruženja da u aktuelna kulturna i društvena dešavanja uključe svu populaciju austrijske prijestolnice.

Profesionalni scenski umjetnici iz Austrije, Singapura, Poljske, Češke, SAD-a i Perua, sa i bez ostećenja sluha, će nastupiti u ukupno dvanaest produkcija pod motom „princip nade“, povezanim sa filozofijom Ernsta Blocha i njegovim poznatim istoimenim djelom, a u kojem se on i bavi pitanjem znakovnog jezika.

Pomenuti tematski okvir će se na festivalu sagledati iz više umjetničkih perspektiva i sa brojnih aspekata: od muzike Franza Schuberta, prekomponovane u stihove pjesnika Wilhelma Müllera, preko izvedbe „Riječi u svom različitom tumačenju“ poljskog pozorišnog režisera Arkadiusz Buszkoa pa do scenske realizacije tekstova Edgara Alana Poa te brojnih drugih.

Jedno od centralnih težišta Festivala su „Festivalski dani za djecu“. Američki i poljski pozorišni umjetnici sa ostećenjem sluha, mladoj publici će u četiri predstave prezentirati širok spektar mogućnosti izražavanja pomoću znakovnog jezika. Novina u ovogodinšjem programu je literarna radionica, u kojoj se učesnici na sebi svojstven način sučeljavaju sa tekstovima poznatog austrijskog pisca Georga Büchnera (1813 -1937).

Centar dešavanja je i ove godine bečko pozorište "Theater des Augenblicks“ (Pozoriste momenta), gdje je 7. marta upriličeno i otvorenje Festivala filmom „Likovi na marginama drustva“.