{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Beč: Pozorišni festival za osobe sa oštećenim sluhom

S
Sarajevo-x.com
10.3.2008. u 13:48
0
0
Beč: Pozorišni festival za osobe sa oštećenim sluhom
0
Beč: Pozorišni festival za osobe sa oštećenim sluhom
Arbos, bečko udruženje za muziku i pozorište, od 07. do 20. marta u Beču organizira 9. Internacionalni pozorišni festival za gluhe, nagluhe te osobe sa oštećenjem sluha. Ova manifestacija predstavlja jednu od brojnih inicijativa grada Beča i bečkih udruženja da u aktuelna kulturna i društvena dešavanja uključe svu populaciju austrijske prijestolnice.
Profesionalni scenski umjetnici iz Austrije, Singapura, Poljske, Češke, SAD-a i Perua, sa i bez ostećenja sluha, će nastupiti u ukupno dvanaest produkcija pod motom „princip nade“, povezanim sa filozofijom Ernsta Blocha i njegovim poznatim istoimenim djelom, a u kojem se on i bavi pitanjem znakovnog jezika.

Pomenuti tematski okvir će se na festivalu sagledati iz više umjetničkih perspektiva i sa brojnih aspekata: od muzike Franza Schuberta, prekomponovane u stihove pjesnika Wilhelma Müllera, preko izvedbe „Riječi u svom različitom tumačenju“ poljskog pozorišnog režisera Arkadiusz Buszkoa pa do scenske realizacije tekstova Edgara Alana Poa te brojnih drugih.

Jedno od centralnih težišta Festivala su „Festivalski dani za djecu“. Američki i poljski pozorišni umjetnici sa ostećenjem sluha, mladoj publici će u četiri predstave prezentirati širok spektar mogućnosti izražavanja pomoću znakovnog jezika.
Novina u ovogodinšjem programu je literarna radionica, u kojoj se učesnici na sebi svojstven način sučeljavaju sa tekstovima poznatog austrijskog pisca Georga Büchnera (1813 -1937).

Centar dešavanja je i ove godine bečko pozorište "Theater des Augenblicks“ (Pozoriste momenta), gdje je 7. marta upriličeno i otvorenje Festivala filmom „Likovi na marginama drustva“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: