11 puta u nizu
363

Beč ponovo proglašen najboljim gradom za život

B. R.
Beč (Foto: Grad Beč)
Beč (Foto: Grad Beč)
Međunarodna konsultantska kuća Mercer objavila je svoju rang listu najboljih gradova za život u 2023. godini te je jedanaesti put u nizu postavila Beč na prvo mjesto.

Glavni grad Austrije nalazi se na vrhu ove liste od 2009. godine, s izuzetkom perioda pandemije koronavirusa. Najviši rejting na rang listama ovog ljeta dodijelili su mu i britanski magazini Monocle i The Economist.

Ovim pozicijama doprinijeli su odlična infrastruktura, zdravstvena zaštita i obrazovanje. Prema Merceru, Cirih je drugi najbolji grad za život ove godine, a na trećem mjestu je novozelandski Auckland.

Prag je ove godine zauzeo 71. mjesto, odmah iza Los Angelesa. Bratislava je završila na 83. mjestu, ispred Varšave i Abu Dhabija. Posljednja mesta na ovogodišnjoj rang listi 241 grada pripadaju glavnom gradu Centralnoafričke Republike Banguiju te Bagdadu i sudanskoj prijestonici Kartumu.

U Mercerovom izvještaju upoređeni su uslovi života na osnovu unaprijed utvrđenih kriterija u oblastima od političke stabilnosti, preko izgradnje stambenih objekata, do zaštite životne sredine. Ocjenjuju se i stavovi stranih radnika u gradu. Uspjeh Beča leži u odličnoj infrastrukturi, dobro razvijenoj i pouzdanoj mreži javnog prijevoza, visokokvalitetnom snabdijevanju vodom za piće iz Alpa, kao i široko dostupnim zdravstvenim i obrazovnim mogućnostima.

"Stalno radimo na tome da građanima ponudimo najbolji mogući život. Naravno, lijepo je vidjeti da se ti napori cijene i na međunarodnim rang listama. Naša primarna briga je da nastavimo da radimo za građane i da nastavimo razvoj našeg grada", izjavio je bečki gradonačelnik Michael Ludwig.

Istovremeno, broj stanovnika u Beču je u stalnom porastu, a u jesen je premašio broj od dva miliona.