Svijet
0

Beč: Počela konferencija UNIDO-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pod nazivom "Industrijski razvitak u mijenjanju globalnog okruženja" u Beču je u ponedjeljak počelo 12. zasjedanje Glavne konferencije Organizacije UN-a za industrijski razvitak (UNIDO-a) na kojem sudjeluje oko 800 sudionika iz 172 države članice.

U uvodnim govorima pozdravljeni su napori koje UNIDO postiže u zemljama u razvoju i gospodarstvima u tranzicIji sukladno provedbi Milenijske deklaracije usvojene na samitu 2000. godine u New Yorku o iskorjenjivanju siromaštva, razvitku industrije, uvođenju čiste tehnologije i proizvodnje te razvitku novih tehnologija, obnovljenih energija i energetske učinkovitosti.

Otvarajući konferenciju austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plasnik posebno je izdvojila tri područja na kojima treba učinkovitije raditi: pružanje pomoći u razvoju trgovine, pitanja energetike te zapošljavanje mladih, dodavši da je Europska unija odlučila poduprijeti UNIDO s dvije milijarde eura kako bi se u tom smislu postizali bolji rezultati.

"Glede razvitka energije nijedno od pitanja iz Milenijske deklaracije ne može biti ostvareno ukoliko se ne riješi dostupnost energije posebice električne struje nerazvijenim državama u Africi".

Glavni direktor UNIDO-a Kandeh Yumkella istaknuo je kako je ostvaren napredak na mnogim područjima a posebno u procesu reformi unutar organizacije. Izrazio je nadu da će ubuduće UNIDO biti učinkovitiji u ostvarenju svojih ciljeva: smanjenju siromaštva, osiguranju zemalja u razvoju energijom i industrijskom razvitku uz zaštitu okoliša. Napomenuo je da je u protekle dvije godine sakupljeno više financijskih sredstava nego ikad prije, i to približno 235 milijuna američkih dolara za projekte pomoći i tehničke suradnje, najviše zemljama u razvoju.

"Prikupljeno je 94 posto od predviđenih financijskih sredstava što je porast od 8 posto u odnosu na prijašnje razdoblje", rekao je Yumkella.

"Hrvatska je 1992. godine postala članicom UNIDO-a i s tom organizacijom ostvarila niz programa i projekata što je potvrda vrlo dobre suradnje UNIDO-a i Hrvatske", izjavio je voditelj izaslanstva Republike Hrvatske na konferenciji, državni tajnik za gospodarstvo u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Vladimir Vranković, javila je Hina.

U Hrvatskoj se provode dva projekta "Promocija biodizela" i "Razvoj društveno odgovornog poslovanja" koji će otvoriti mogućnost osnutka Regionalnog centra za društvenu odgovornost gospodarstva za širu regiju.

Glavna konferencija te specijalizirane organizacije u sklopu UN-a održava se svake druge godine. Ove godine u sklopu konferencije održat će se i niz okruglih stolova, primjerice na temu uloga industrije u smanjenju siromaštva, izgradnja proizvodnih kapaciteta u svrhu konkurencije trgovine ili razvitak industrije u zaštiti okoliša.