Svijet
0

Beč: Nastavljeni pregovori o Kosovu

FENA
Martti Ahtisaari; Foto: Reuters
Martti Ahtisaari; Foto: Reuters
U Beču su u utorak, nakon trodnevne pauze, nastavljeni pregovori o budućem statusu Kosova na kojima je, kako je saopćio Ured posebnog izaslanika UN-a za Kosovo Marttija Ahtisaarija (UNOSEK), u središtu pozornosti tema decentralizacije.

Izaslanstvo kosovskih Albanaca uglavnom je zadovoljno Ahtisaarijevim prijedlogom o budućem ustroju pokrajine, dok srpsko izaslanstvo insistira na nizu promjena. Pregovarači iz Beograda traže da nove općine sa srpskom većinom dobiju pravo međusobne suradnje, održavanja veza sa srpskim institucijama i osnivanja srpskog entiteta.

Beograd se u dosadašnjim pregovorima u Beču zauzimao za stvaranje 11 novih općina sa srpskom većinom na Kosovu, dok je Ahtisaari u svom planu o budućem uređenju Kosova predložio pet srpskih općina i povećanje jedne postojeće, s čime se Priština suglasila.

Pregovori o Kosovu koji se vode u Beču bit će zaključeni u petak. Nakon toga bi se, kako je planirano, 10. marta trebao održati završni skup na vrhu svih aktera na kojem bi Ahtisaari trebao predočiti svoj konačni plan za rješenje budućeg statusa Kosova.

Beograd i Priština bi taj dokument trebali dobiti nekoliko dana prije 10. marta, kazao je glasnogovornik UNOSEK-a Remi Dourlot. Potkraj ožujka Ahtisaari bi svoj konačni plan prezentirao Vijeću sigurnosti UN-a, javila je Hina.

Iako dosadašnji pregovori u Beču nizu rezultirali suglasnošću Beograda i Prištine, UNOSEK je, po riječima svog glasnogovornika, zadovoljan već zbog same činjenice da predstavnici dviju strana dolaze na nastavak razgovara u Beču. Obje strane iskazuju veliki angažman, rekao je Dourlot dodajući kako Beograd ima puno prijedloga za izmjene, a Priština niz zahtjeva. Međutim, što se tiče samog budućeg statusa, to se teško može očekivati dogovor, jer dvije strane i dalje

inzistiraju na posve različitim gledištima. "Nada u neki napredak vrlo je mala", kazao je glasnogovornik UNOSEK-a.