Svijet
0

Beč: "Nagoya – japanski grad u razvoju"

Sarajevo-x.com
Nagoya
Nagoya
U posljednje vrijeme u svijetu vlada sve veći interes za Japan, njegovu kulturu i historiju, a da ne govorimo o animiranim filmovima koji su zavladali diljem svijeta. Na primjeru jednog japanskog grada (Nagoye), Muzej Beča je publici odlučio približiti kulutru zemlje izlazećeg sunca.

Od 7. februara do 4. maja 2008 će u prostorijama Muzeja biti izložene umjetnine, ali i dragocjenosti iz svakodnevnice urbane sredine.

Nagoya je tipičan primjer brzog razvoja japanskih gradova: prije 400 godina grad je osnovan oko tvrđave, a udomljavao je na desetine hiljada samuraj-ratnika. Izlozba prikazuje kako neobične tako i vrijedne eksponate. Pored viskokokvalitetnih umjetnina, publika će, korz objekte iz svakidašnjeg urbanog zivota, imati priliku da stekne uvid u japansku svakodnevnicu izmedju tradicije, kulture i brzine modernog, zapadnjačkog života.

Među najvrjednijim predmetima su ukrašene sobne pregrade, karkteristične za japanski stil življenja, zatim raskošni oklop samuraj-ratnika, slike na četiri metra dugom pergament papiru iz edo-razdoblja (od 1603. do 1868.) te karakteristične japanske rezbarije. Pored toga, izložba obuhvata i rukotvorine, izrađene tradicionalnim japanskim tehnikama: kimono-ogrtače, drvene cipele ili tzv. tabi-čarape, ali i brojne objekte, plakate i predmete iz današnjice metropole.

Muzej Beča jos od 1999. godine intenzivno saradjuje sa Gradskim muzejom Nagoye. Pomenuta izložba predstavlja još jedan uspješan projekat ova dva muzeja, a sadrži i vrijedne eksponate koji su izričito u vlasništvu Gradskog muzeja Nagoye.