Pitanje opstanka
23

Beč je domaćin svjetske konferencije o klimi: Djela, a ne očaj

B. R.
Arnold Schwarzenegger inicijator konferencije (Foto: Philipp Lipiarski)
Arnold Schwarzenegger inicijator konferencije (Foto: Philipp Lipiarski)
U bečkom kompleksu Hofburg danas se pod pokroviteljstvom austrijskog predsjednika Alexandra van der Bellena održava šesta konferencija o zaštiti klime čiji inicijator je glumac Arnold Schwarzenegger, saopćile su vlasti Beča.

Obilježava i 30. godišnjica Samita o Zemlji kada su 154 zemlje u Rio de Janeiru dogovorile međunarodni ugovor o rješavanju problema siromaštva i uništavanja okoliša čime je postavljen temelj za klimatsku diplomatiju. Moto ovogodišnjeg skupa je "Pružanje nade - inspiracija za akciju".

"Štetne emisije i dalje rastu, a pitanja klimatskih promjena i zagađenja zraka su danas značajnija nego ikad. Cilj je učenje na greškama iz prošlosti i fokusiranje na budućnost. Umjesto širenja negativnog raspoloženja, pokazat ćemo svijetu, šta je sve već moguće i kako možemo stvoriti čistu budućnost", izjavio je domaćin konferencije Schwarzenegger.

Arnold Schwarzenegger i Alexander van der Bellen (Foto: Austrian World Summit)
Arnold Schwarzenegger i Alexander van der Bellen (Foto: Austrian World Summit)

Među učesnicima iz više od 50 zemalja će se, kao i do sada, naći poznate ličnosti iz oblasti politike, ekonomije i civilnog društva te govornici iz 15 država, koji će se transformaciji privrede i šanse za digitalizaciju.

Samitu će, osim Van der Bellena, prisustvovati i vicepredsjednik Evropske komisije zadužen za Evropski zeleni odgovor Frans Timmermans i Michael S. Reagan, rukovodilac Agencija za zaštitu životne sredine Sjedinjenih Američkih Država.

Austrijski svjetski samit je, kako je navedeno, srce Schwarzeneggerove klimatske inicijative kojom se od 2017. podiže svijest o zagađenju okoliša i klimatskoj krizi, predstavlja konkretna rješenja iz cijelog svijeta te se njime potiče na akciju. U međuvremenu je postala jedna od najvećih klimatskih konferencija na svijetu, saopćile su gradske vlasti Beča.

Konferenciju uživo možete pratiti na ovom linku.