Svijet
0

Beč: Druga faza modernizacije autobuskog saobraćaja

Klix.ba
Grad Beč ulazi u drugu fazu modernizacije svog autobuskog vozni park s ciljem nabavke vozila. Radi se konkretno o nabavci 62 XL autobusa dužine 20 metara za 160 putnika. Plan je da se treća linija kompletno prebaci na električne autobuse, što odgovara cilju Beča da se cjelokupan pogon prebaci na obnovljive izvore energije.

"Ekološke karakteristike, niske emisione vrijednosti, izduvni gasovi koji se nalaze znatno ispod gornjih vrijednosti norme EURO 6 za autobuse, te visok stepen za udobnosti za putnike presudne su tačke novog tendera za nabavku", objasnila je gradska vijećnica za saobraćaj Ulli Sima.

160 putnika znači i povećanje od 20 odsto u odnosu na kapacitet trenutno najdužeg zglobnog autobusa od 18 metara koji vozi na linijama 7A, 10A, 13A, 48A, 62A i 74A. Za nove zglobne autobuse neće trebati rekonstruisati stanice.

"Dio tendera čini i nabavka električnih autobusa dužine 12 metara. Beč u oblasti električne mobilnosti zadržava svoju pionirsku ulogu. Jedinstvenim sistemom punionica za električna vozila jasno smo pokazali naš smjer", izjavio je direktor gradskog saobraćaja Wiener linien Günter Steinbauer i naglasio da Beč kao jedini evroski grad već duže od dvije godine održava dvije autobuske linije na električni pogon.

Plan je da se do 2019. godine osim 62 XL autobusa nabave i 53 normalna i 84 zglobna autobusa s naglaskom na ekološke standarde.