{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Beč: Dogovoreno smanjenje emisije opasnih gasova

F
1.9.2007. u 16:33
0
0
Beč: Dogovoreno smanjenje emisije opasnih gasova
0
Beč: Dogovoreno smanjenje emisije opasnih gasova
Foto: Reuters
Učesnici jednosedmične konferencije UN-a o klimi u Beču dogovorili su se da se smanji emisiju gasova koji stvaraju efekt staklenika.
Predstavnici vladinih i nevladinih organizacija iz 158 zemalja usaglasili su se da industrijske države treba do 2020. godine da smanje ovu vrstu po klimu štetnih gasova za 25 do 40 posto ispod vrijednosti od 1990. godine.

Međutim, ovo je samo preporuka koja treba da posluži kao "neobavezan cilj" idućeg samita o klimatskim promjenama, koji je zakazan za decembar na Baliju.

Do petka poslije podne dogovor je bio pod znakom pitanja. Naime, nakon višesatnih diskusija grupa od pet zemalja - Japan, Švicarska, Rusija, Kanada i Novi Zeland - odbacila je prijedlog većine da se predstojećem samitu predloži jasno smanjenje gasova staklene bašte.

Sastanak je potom produžen i uspješno okončan kompromisom, prema kojem će preporuke iz Beča biti neobavezne, i samo kao smjernice za razgovore.

Na samitu na Baliju treba da se usvoje mjere za period poslije primjene Kjoto protokola. Prema ocjeni učesnika bečke, pripremne konferencije, ukoliko se preporuke s ovog sastanka primijene to bi značilo konkretan početak pregovora o budućem sporazumu po isteku Kjoto protokola poslije 2012.godine, javio je Tanjug.

Pregovori, kako je planirano, trebalo bi da budu zaključeni 2009. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: