Svijet
0

Beba umrla od gladi u Njemačkoj

FENA
Tijelo bebe koja je umrla od gladi i žeđi pronađeno je u jednom stanu u Sommerdi, na istoku Njemačke, dok je njena dvogodišnja sestra smještena u bolnicu u stanju dehidriranosti i pothranjenosti, saopćilo je u petak tužilaštvo u susjednom Erfurtu.

Dvadesetogodišnja majka je uhapšena i sada je predmet istrage u aferi koja se pojavila nakon nekoliko užasnih slučajeva mučenja djece u Njemačkoj.

Policija je pronašla tijelo bebe u četvrtak poslijepodne u stanu u kojem je struja isključena zbog neplaćenih računa. Snage reda su provalile vrata na zahtjev općinskih službi koje su trebale preuzeti brigu o djeci po sudskom nalogu.

Majka je živjela sama s djecom nakon što ju je prijatelj napustio u septembru i bila je pod nadzorom socijalnih službi zbog financijskih poteškoća.

Ova drama bi mogla u Njemačkoj pokrenuti raspravu o odgovornosti socijalnih službi u ovakvim slučajevima.

Zemlju je u oktobru uznemirilo pronalaženje tijela dvogodišnjeg dječaka u zamrzivaču u Bremenu. Brigu o malom Kevinu je također trebalo da preuzmu socijalne službe, ali je još uvijek živio sa svojim ocem narkomanom usprkos mnogobrojnim upozorenjima na njegovo loše postupanje.

Poslije ovog skandala jedan regionalni ministar je podnio ostavku.