Tragedija i tuga
141

Beba Shamime Begum stara 18 dana umrla u izbjegličkom kampu u sjevernoj Siriji

Klix.ba
Foto: Daily Mail
Foto: Daily Mail
Sin odbjegle tinedžerice Shamime Begum umro je u kampu u sjevernoj Siriji. Naime, bolničar koji radi u kurdskom Crvenom polumjesecu rekao je za BBC da je dijete imena Jerah preminulo jučer nakon što je dobilo potekoće sa disanjem i infekciju pluća.

Beba je u četvrtak ujutro odvedena kod ljekara koji ju je zajedno s majkom poslao u bolnicu gdje je preminula u 13.30 po lokalnom vremenu. Jerah je imao samo 18 dana.

Beba će biti pokopana u kampu.

Devetnaestogodišnja Shamima Begum rodila je Jeraha u izbjegličkom kampu prošlog mjeseca, nakon što je izgubila dvoje djece zbog bolesti i pothranjenosti. I oni su imali problema s disanjem.

Begum je prošlog mjeseca od britanske vlade zatražila da je vrati, ali je ministar unutrašnjih poslova Sajid Javid odlučio da joj oduzme državljanstvo zbog toga što se nije pokajala za počinjena nedjela, odnosno odlazak u Siriju i priključenje Islamskoj državi.

"Ne znam je li vijest o smrti istinita ili ne, no mogu reći kako je vjerovatno mnogo nevine djece rođeno u ovoj ratnoj zoni. Suosjećam se s tom djecom koja su bila uvučena u ovo. To je podsjetnik zašto je tako opasno za svakoga biti u toj ratnoj zoni", rekao je britanski ministar Sajid Javid u razgovoru za BBC prije nego je smrt bebe bila potvrđena.

Smrt bebe ponovo će potaknuti raspravu o tome što učiniti s britanskim džihadistima i njihovim suprugama i je li Velika Britanija trebala dopustiti Begum i njenom djetetu da se vrate u Veliku Britaniju.

Shamima Begum imala je 15 godina kada je u februaru 2015. godine, s još dvije drugarice, napustila Veliku Britaniju kako bi se pridružile Islamskoj državi.