Iroha je živa i zdrava
0

Beba koju je spasio japanski vojnik je u imigracionom centru

SRNA
Fotografija japanskog vojnika kako tri dana nakon zemljotresa i cunamija iz ruševina kuće iznosi bebu umotanu u ćebe obišla je svijet i pobudila je nadu usljed do tada neviđenog razaranja.

Momenat iznošenja bebe zabilježio je fotograf iz vodećeg japanskog dnevnika "Jomiuri", a objavio je veliki broj novina i internet stranica širom svijeta.

Nakon više od mjesec dana kasnije, petomjesečna Iroha Ishikawa je na bezbjednom u skloništu u osnovnoj školi u mjestu Ishinomaki sa svojim roditeljima.

"Srećna sam što smo spašeni, ali mnogo je tuge, jer brojne porodice nisu preživjele katastrofu", rekla je bebina majka Yuki Ishikawa (41).

Ona je u vrijeme kada je zemljotres jačine devet stepeni Rihterove skale pogodio sjeveroistok Japana bila kod kuće sa bebom. Nakon potresa počela je da stvari unosi u automobil kada se njen suprug Takatoshi vratio kući sa posla. Potom su začuli čudnu buku snažnog cunamija koji se kretao ka njihovoj kući.

Majka je uzela Irohu i bebine stvari i zajedno su otišli na drugi sprat kuće komšijske kuće sa bračnim parom koji je tu živio i samo nekoliko minuta kasnije cunami je protutnjao kroz prizemlje.

Dva dana nakon cunamija voda je počela da se povlači i dva muškarca su krenula u potragu za hranom. Preživjele su pronašli vojnici, koji su od njih zatgražili da odu u sklonište, što su oni odbili. Međutim, snažan potres usljed smirivanja tla primorao ih je da se predomisle. Vojnici su se vratili sutradan i odveli ih u privremeni smještaj.
"Vrata kuće bila su blokirana automobilima i drugim ostacima, tako da smo jedino mogli da izađeno kroz prozor. Vojnici su nam pomogli i tada je fotografija snimljena", rekla je Yuki Ishikawa.

Od tada, porodica Išikava živi u Osnovnoj školi, a Takatoshi je previše zauzet popravljanjem cijevi u uništenim zgradama da ima vrlo malo vremena za čišćenje sopstvenog doma. Yuki je rekla da ne može da razmišlja o budućnosti ali je izrazila nadu da će se preseliti u neki privremeni smještaj ili negdje gdje bi imali mnogo više privatnosti.