Djevojčica koja će ući u historiju
2

FOTO / Beba koja se rodila sa srcem van tijela preživjela operaciju

Klix.ba
Audrina Cardenas
Audrina Cardenas
Malena Audrina Cardenas, djevojčica koja se rodila sa srcem van tijela, preživjela je operaciju i sada se oporavlja u dječijoj bolnici u Texasu.

Audrina je na svijet došla prije pet sedmica s jednom od najrjeđih srčanih mana. Veći dio njenog srca nalazio se van prsne šupljine, što je stanje koje najčešće završava smrću već u toku prvih dana života. Ipak, prognoze ljekara ovog puta su optimistične.

"Mislim da će preživjeti", kazao je dr. Charles Fraser, hirurg koji je vodio tim stručnjaka u toku operacije djevojčice. "Njeno srce je u dobrom stanju, a preživjela je prvih 48 do 72 sata, koji su za ovakve pacijente kritični".

Operacija urađena 15. oktobra, dan nakon što je djevojčica rođena, trajala je šest sati i rađena je na otvorenom srcu. U šupljinu u njenim prsima ubačeno je srce, a potom je preko zategnuta koža s drugih dijelova tijela. Posebno opasno bilo je to što su prsa novorođenčeta izuzetno krhka. Jedan od najčešćih uzroka prestanka rada srca koje nije zaštićeno su infekcije.

Ectopia cordis, kako se stručno naziva Audrinino stanje, dešava se kod šest do osam beba od njih milion. Nije poznato šta uzrokuje ovu manu, a devedeset posto beba su mrtvorođenčad ili umru u prva tri dana života.