Roditelji izgubili bitku
0

Beba isključena s aparata koji su je održavali u životu

Sarajevo-x.com
Roditelji teško bolesne devetomjesečne bebe Ot, koja je aparatima održavana u životu, izgubili su pravnu bitku s vlastima u Velikoj Britaniji, te su liječnici samim tim dobili dozvolu da bebu isključe s aparata, piše britanski Telegraph.

Roditelji bebe su teško potreseni nakon što je Vrhovni sud donio odluku da se devetomjesečna beba Ot skine s aparata, jer su liječnici smatrali da nema nade za njeno izliječenje.

Beba je imala nepodnošljive bolove i jako patila, nije bilo nade za njeno izliječenje s toga je sud donio takvu odluku, objavili su britanski mediji.

Inače, roditelji bebe su se nekoliko mjeseci borili s vlastima u Velikoj Britaniji, nadajući se da će Vrhovni sud donijeti pozitivnu odluku, no na žalost izrečena je negativna presuda na koju roditelji nisu imali pravo žalbe.

Tokom izricanja presude par, čija se beba održavala u životu pomoću aparata, nije imao hrabrosti ući u sudnicu, već su odluku Vrhovnog suda čekali ispred vrata sudnice.

Nakon što je odluka donesena beba je isključena s aparata.

Ono što je sve vrijeme ulijevalo nadu roditeljima malog Ot-a je bilo to što je sličan slučaj zabilježen 2005. godine kada su ljekari bebi Charlotte Wyatt davali samo pet procenata šansi za preživljavanje ukoliko je ostave na aparatima. Njeni roditelji su se izborili za to i sada četiri godine nakon toga mala Charlotte se uspješno oporavlja.

Precizne razloge takve presude, sud će objaviti tek za nekoliko dana, pišu britanski mediji.