Zbog 10 ubistava
25

Beate Zschaepe, vođa neonacističke grupe, osuđena na doživotni zatvor u Njemačkoj

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Beate Zschaepe, vođa neonacističke grupe NSU u Njemačkoj, osuđena je za učestvovanje u rasističkim ubistvima 10 ljudi, kao i u dva bombaška napada te 15 pljački banaka. Ovo je bilo jedno od najočekivanijih suđenja u njemačkoj historiji.

Kako prenose njemački mediji, zločini koji su počinili pripadnici neonacističke grupe NSU, u velikom slučaju su otkrili problem institucionalnog rasizma u Njemačkoj. Suđenje u ovom slučaju traje od 2013. godine.

Neonacistička grupa NSU se tereti da je ubila osam turskih imigranta, grčkog državljanina i njemačku policajku između 2000. i 2007. godine. Sva ubistva su dugo ostala neriješena.

Grupa je otkrivena u 2011. godini, kada su dva člana grupe Uwe Mundlos i Uwe Bohnhardt umrli nakon neuspješne pljačke banke. Policije je pronašla oružje i neonacističku propagandu u njihovom stanu.

Nedavna otkrića su pokazala da je njemačka obavještajna agencija BfV do kraja 1990-tih imala desetine informacija koje su bile povezane s osumnjičenima iz NSU-a, ali su insistirali da nemaju prethodno saznanje o neonacističkoj grupi NSU i njenoj sumnjivoj ulozi u ubistvima.

Mnoga pitanja o ubistvima su ostala neriješena, jer su desetine tajnih dosjea koji su pripadali obavještajnoj službi uništeni ubrzo nakon smrti Mundlosa i Bohnhardta u 2011. godine.