Svijet
0

Bdjenje za argentinsku predsjednicu Cristinu Fernandez

Sarajevo-x.com
Cristina Fernandez de Kirchner (Foto: AFP)
Cristina Fernandez de Kirchner (Foto: AFP)
Pristalice argentinske predsjednice Cristine Fernandez de Kirchner planiraju cjelonoćno bdjenje prije njene operacije karcinoma štitne žlijezde.

Planiraju da se okupe u jedan ujutru u srijedu na Plaza de Mayo i ispred bolnice Austral, kao i na ostalim trgovima širom države. Pristalice planiraju ostati tamo sve dok je ona u bolnici.

Prvoj ženi predsjednici Argentine Cristine Kirchner, otkriven je karcinom štitne žlijezde 22. decembra na redovnoj kontroli. Njen glasnogovornik Alfredo Scoccimarro je nedugo zatim i objavio vijest.

Predsjednica Argentine se neće vratiti u kancelariju do 24. januara, a dužnosti predsjednika obavljat će potpredsjednik Amado Boudou. Kirchner je ponovo izabrana uz podršku 54 posto glasačkog tijela koje je glasalo za nju.

Ljekari su nakon pregleda rekli da očekuju da se predsjednica vrati na dužnost krajem mjeseca i da će se ubrzo u potpunosti oporaviti. Također su rekli da ne očekuju nikakve komplikacije tokom zahvata odstranjivanja tumora, niti da će se tumor vratiti.

Predsjednica Argentine je jedna u nizu predsjednika država Latinske Amerike koja je dobila karcinom. Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez, brazilska predsjednica Dilma Rousseff i paragvajski predsjednik Fernando Lugo, imaju historiju borbe protiv karcinoma. Bivšem brazilskom predsjedniku Luizu Inaciu Luli da Silvi je također dijagnosticiran karcinom.