{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BBC zatvara rumunski servis

F
26.6.2008. u 15:01
0
0
BBC zatvara rumunski servis
0
BBC zatvara rumunski servis
Svjetska služba BBC-a objavila je u srijedu da će, nakon 69 godina emitiranja radioprograma, zatvoriti svoj servis na rumunskom jeziku.
Emisije na rumunskom jeziku bit će emitovane zaključno s 1. augustom 2008. godine.

Direktor Svjetske službe Nigel Chapman pohvalio je sve zaposlene u rumunskoj sekciji BBC-a koji su tokom proteklih sedam decenija bili, kako je rekao, "primjer slobodnog i nezavisnog informiranja" i na taj način doprinijeli izgradnji demokratije u Rumuniji.

"Odluka o zatvaranju je donesena zbog sve veće konkurencije na rumunskom radijskom tržištu, sve manjeg broja slušalaca i planiranih ušteda u Svjetskoj službi BBC-a", saopćio je Chapman.

Većina Rumuna, rekao je on, u današnje vrijeme gleda televiziju i na taj način se informira, pa je programe Svjetske službe pratilo manje od tri posto od ukupnog broja slušalaca u toj zemlji.

BBC je saopćio da će, uporedo sa zatvaranjem rumunske jezičke sekcije, prekinuti i emitiranje na rumunskom jeziku na teritoriji Moldavije, kao i objavljivanje vijesti na internet sajtu na rumunskom jeziku.

Taj servis će, rekao je Chapman, ujedno biti i posljednja jezička sekcija Svjetske službe BBC-a koja će biti zatvorena do sljedeće revizije poslovanja, koja treba da uslijedi u aprilu 2011. godine.

Svjetska služba, dakle, planira da do 2011. zadrži u radu ukupno trideset i jednu jezičku sekciju, od kojih njih šest emituje program u evropskim zemljama.

U decembru 2005. godine zatvoreno je 10 jezičkih servisa BBC-a, među kojima je osam pokrivalo područje zemalja istočne Evrope.

Novac koji je na taj način uštedio, BBC je preusmjerio na razvoj novog TV kanala na arapskom jeziku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: