{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BBC: U Španiji 300.000 beba ukradeno od roditelja i prodato

F
17.10.2011. u 19:10
0
17
BBC: U Španiji 300.000 beba ukradeno od roditelja i prodato
0
BBC: U Španiji 300.000 beba ukradeno od roditelja i prodato
Skoro 300.000 španskih beba ukradeno je od svojih roditelja i prodato radi usvajanja u periodu od pet decenija, pokazuje nova istraga, piše u ponedjeljak britanski dnevnik Daily Mail.
"Tokom pet decenija oko 300.000 novorođenčadi oduzeto je od roditelja iz porodilišta u Španiji i prodato parovima bez djece, od kraja Građanskog rata do početka ‘90-ih, uz blagoslov režima i Katoličke crkve", otkriva novinarka Katya Adler u dokumentacu “Ovaj svijet: Španske ukradene bebe”, koji će u utorak biti emitovan na drugom kanalu BBC-a.

Djeca su prodavana i zatim dana na usvajanje preko tajne mreže sastavljene od liječnika, medicinskih sestara, svećenika i časnih sestara koji su sa zločinima počeli tokom Frankove diktature te nastavili "posao" do ranih devedesetih, piše Daily Mail.

Stotine porodica čija su djeca nestala iz bolnica sada su u toku pravne bitke s vlastima. Nekoliko majki ispričalo je da im je rečeno kako su njihova djeca umrla nedugo nakon poroda. Majkama, često vrlo mladima i neudanima, bolničko osoblje nije dozvolilo da vide mrtvu djecu ni da budu na sahrani.

Zapravo, djeca su prodavana dobro stojećim bračnim parovima. Mnogo je slučajeva u kojim ni novi roditelji nisu znali da je njihovo dijete ukradeno, rečeno im je da je dijete majka ostavila.

"Mnogo je muškaraca i žena širom Španije čiji se život odjednom izokrenuo naglavačke kada su shvatili da im roditelji nisu biološki roditelji i da su ih doslovno kupili. S druge strane, brojne majke mislile su da su lude od osjećaja da njihovo dijete nije zapravo umrlo. Sada su shvatile da su njihove bebe žive, prodane i da cijeli život ne znaju tko su im pravi roditelji", ispričala je novinarka Katya Adler, koja istražuje skandal.

Stručnjaci vjeruju da je čak 15 posto od svih usvajanja otpada na ukradenu djecu, u razdoblju od 1960. i 1989.. Godine 1987. španska vlada, umjesto bolnica, na sebe preuzela regulativu usvajanja djece.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: