{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BBC pred promjenama

N
3.3.2005. u 15:29
0
0
BBC pred promjenama
0
BBC pred promjenama
Britanska državna medijska kuća British Broadcasting Coorporation (BBC), koju Britanci od milja zovu Tetka, pred korjenitim je promjenama poslije 82 godine postojanja.
BBC funkcionira na osnovi povelje, neke vrste popisa dužnosti. Ona važi deset godina. Povelja, koja je trenutno na snazi, istječe krajem decembra 2006. i britanska vlada je jučer podnijela parlamentu nacrt nove povelje, prema kojem bi Upravni odbor te kuće bio ukinut i zamijenjen s dva nova tijela. Osnovan 1922., danas BBC ima 27.634 zaposlenih, među kojima 2.000 novinara koji rade u 50 predstavništava u cijelom svijetu.

Trenutni predsjednik te medijske kuće je Michael Grade, a glavni direktor Mark Thomson, imenovan u martu 2004. BBC obuhvaća dvije nacionalne televizije - BBC 1, osnovanu 1936., i BBC 2, osnovanu 1964., pet nacionalnih radija kao i više tematskih televizija, među kojima su BBC 3, BBC 4, BBC Parlament, BBC News 24, i više podružnica, kao što je i servis na Internetu.

Tom britanskom medijskom kućom trenutno upravlja, kako je podsjetila agencija AFP, vijeće od 12 guvernera "čuvara javnog interesa" u oblasti financija, strategije razvoja i izbora programa. Njih imenuje kraljica. Financira se uglavnom pretplatom, ali i prihodima komercijalne podružnice BBC Worldvide, koja je 100 posto vlasništvo BBC-ja, kao i naplaćivanjem autorskih prava.

Godine 2003.-2004. BBC je imao prihode od 3.706 milijardi funti (oko 5,35 milijardi eura). U tom razdoblju troškovi su bili četiri milijarde funti (5,78 milijardi eura). Najuspješniji proizvodi BBC-ja su programi za djecu kao što su Teletubbies, Bob zidar i Tweenies.

Međunarodni radio BBC- svjetski servis, koji ima programe na 43 jezika, svake godine bilježi rekordnu slušanost - oko 155 miliona slušatelja sedmično u cijelom svijetu. Njega financira ministarstvo vanjskih poslova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: