Svijet
0

BBC osniva novi TV kanal na arapskom jeziku

FENA
Britanska mreža BBC ukinut će deset redakcija na stranim jezicima, mahom u istočnoevropskim zemljama, da bi osigurala sredstva za osnivanje novog televizijskog kanala na arapskom. Tu odluku danas je zvanično saopćio šef britanske diplomatije Jack Straw.

Po svemu sudeći, Ministarstvo vanjskih poslova, koje finansira Svjetski servis, zatražio je od BBC-ja da osigura 25 miliona funti (45 miliona dolara) za osnivanje kanala na arapskom.

Prije nešto manje od deset godina BBC je pokušao osnovati pretplatnički kanal na arapskom, ali inicijativa nije zaživjela. Odbačena je već 1996. nakon spora oko uređivačke politike sa saudijskim komercijalnim partnerom, grupom Mawarid.

Mnogi od ukupno 150 novinara, koji su ostali bez posla, doprinijeli su rastu popularnosti mreže Al Jazeera, kojoj BBC namjerava da konkuriše, kao uostalom i Al-Arabiyi i stotinjak drugih arapskih kanala.

Iza novog projekta stoji namjera da se poveća rejting BBC-ja u islamskim zemljama s obzirom na činjenicu da je toj mreži ugled poljuljan zbog neobjektivnog izvještavanja o ratu u Iraku, javila je Irna.

Također se smatra da bi to mogao biti smišljen potez Ministarstva vanjskih poslova u cilju predstavljanja liberalne demokratije u boljem svjetlu, kao i britanske i evropske politike prema Bliskom istoku.

Odluka o osnivanju TV kanala na arapskom donesena je u trenutku kad Svjetski servis, kao produžena kulturna ruka britanske vanjske politike, doživljava najveću krizu u historiji.

Međutim, plan da se ukinu servisi na stranim jezicima već je izazvao negativne reakcije britanskih poslanika jer nisu svi servisi u zemljama članicama EU, već se neki nalaze i u zemljama kandidatima za ulazak u evropski blok, kao što su Hrvatska i Bugarska, ali i u Kazahstanu i na Tajlandu.

Mada Svjetski servis tvrdi da ima nezavisnu uređivačku politiku, povremeno trpi pritisak Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije, koje izdvaja 239 miliona funti godišnje za njegovo finansiranje.