Svijet
2

BBC objavio teorije o padu malezijskog aviona: MH17 srušila CIA kako bi ocrnila Rusiju

Klix.ba
Pronađeni su novi dokazi o padu malezijskog aviona MH17 koji pokazuju da su ga ukrajinski borbeni avioni srušili projektilom. Ovo otkriće navodi se u BBC-jevom dokumentarcu u kojem se navodi nekoliko teorija zbog čega je avion eksplodirao.

U dokumentarcu se čak navodi i da je tragedija uzrokovana CIA-inom protuterorističkom operacijom.

Boeing 777 eksplodirao je iznad istočne Ukrajine 17. jula 2014. godine. Poginulo je 289 osoba koje su krenule ka Kulala Lumpuru. Iako u službenim izvještajima stoji da je avion pogođen ruskim projektilom s područja Ukrajine koji je pod kontrolom proruskih pobunjenika, u dokumentarcu se navodi kako su ljudi vidjeli da je avion oborio "lovac".

Njemački novinar Billy Six intervjuisao je 100 svjedoka za ovu emisiju. Njih sedam je reklo da su vidjeli borbeni avion. Vjeruje se kako su bila dva lovca, jedan je ispalio zračni projektil, dok je drugi ispalio projektil u kokpit aviona MH17.

Druga teorija jeste da je ovu akciju izvela CIA jer su se u avionu nalazile dvije bombe. Privatni istražitelj Sergej Sokolov tvrdi kako je CIA-i pomogla ukrajinska tajna služba i Holanđani da prvo postave bombe u avionu u Holandiji.

"Ovaj čin imao je namjeru da pojača sankcije Rusiji, da pokaže svijetu da je Rusija barbarska zemlja i treće, da ojačaju prisustvo NATO-a u Ukrajini", rekao je Sokolov.