{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BBC na humanitarnom tapetu

F
27.1.2009. u 12:46
0
0
BBC na humanitarnom tapetu
0
BBC na humanitarnom tapetu
Britanski listovi i danas, mahom kritički, komentiraju odluku BBC-ja da ne emitira videospot kojim niz britanskih humanitarnih organizacija apelira na građane da novčano pomognu žrtve izraelskog napada na pojas Gaze.
Independent, tumačeći odluku BBC-ja kao pogrešnu procjenu, navodi da, uz svu ozlojeđenu viku široke javnosti, nije riječ o greški nastaloj iz zle namjere ili nemara. Uostalom, humanitarni apel za Gazu je, zahvaljujući upravo odluci BBC-ja, dobio daleko veći publicitet nego što bi ga imao da je videospot emitiran. Istovremeno, smatra komentator Independenta, ovdje nije riječ o arogantnoj ravnodušnosti BBC-ja prema vlastitim javnim obavezama ili neobazrivom vrijeđanju osjećanja javnosti. Ovdje je riječ o pokušaju da se odbrani vrijednost koja bi, u nekoj drugoj situaciji, BBC dovela na stup srama jer je nije zaštitio. BBC je, primjećuje Independent, kao zlostavljano dijete, batine dobija i kad nešto ne uradi i sat kasnije kada to učini.

Financial Times smatra da je BBC donio pogrešnu odluku koja nimalo ne doprinosi ugledu korporacije. Obični ljudi, koji se o uništavanju života i imetka ljudi u Gazi ne informiraju samo posredstvom BBC-ja , mogu sami razlučiti šta su goruće humanitarne potrebe a šta propaganda i s jedne i s druge strane. List podsjeća na tri godine staru, nezavisnu analizu BBC-jevog izvještavanja o bliskoistočnom sukobu, koja je, tvrdi Financial Times, ukazala na manjkavosti koje su, objektivno, favorizirale Izrael. BBC-ju je, pored ostalog, zamjereno da nije uspio da na pravi način dočara nesrazmjeru izraelskog i palestinskog iskustva koje održava činjenicu da jedna strana ima svu kontrolu a da druga živi pod okupacijom. Britanska javnost je, uvjeren je ovaj dnevnik, savršeno u stanju da shvati tu nejednakost bez potrebe da se BBC zbog toga uzrujava.

Guardian zamjera jednom od ministara što je pisao BBC-ju kritizirajući postupak korporacije jer se britanski javni medijski servis, ocjena je lista, time povlači na poznati teren: odbranu od političkog utjecaja. Guardian ipak smatra da u ovom slučaju nije u pitanju nezavisnost BBC-ja, već svrha zbog koje se na njoj insistira. Odbacujući humanitarnu kampanju u načelu, BBC se opredjeljuje jer protivljenje upotrebi snimaka razaranja i patnji u Gazi za potrebe apela ove vrste znači svrstavanje uz one koji tvrde da pomoć Gazi ne može biti dostavljena na humanitaran način budući da Hamas u Gazi ima svu kontrolu. Izrael je tim argumentom pravdao blokadu prije sukoba. Zbog toga će sposobnost BBC-ja da o razvoju događaja u Gazi izvještava objektivno biti umanjena, smatra Guardian.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: