{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BBC na humanitarnom tapetu

F
27.1.2009. u 12:46
0
0
BBC na humanitarnom tapetu
0
BBC na humanitarnom tapetu
Britanski listovi i danas, mahom kritički, komentiraju odluku BBC-ja da ne emitira videospot kojim niz britanskih humanitarnih organizacija apelira na građane da novčano pomognu žrtve izraelskog napada na pojas Gaze.
Independent, tumačeći odluku BBC-ja kao pogrešnu procjenu, navodi da, uz svu ozlojeđenu viku široke javnosti, nije riječ o greški nastaloj iz zle namjere ili nemara. Uostalom, humanitarni apel za Gazu je, zahvaljujući upravo odluci BBC-ja, dobio daleko veći publicitet nego što bi ga imao da je videospot emitiran. Istovremeno, smatra komentator Independenta, ovdje nije riječ o arogantnoj ravnodušnosti BBC-ja prema vlastitim javnim obavezama ili neobazrivom vrijeđanju osjećanja javnosti. Ovdje je riječ o pokušaju da se odbrani vrijednost koja bi, u nekoj drugoj situaciji, BBC dovela na stup srama jer je nije zaštitio. BBC je, primjećuje Independent, kao zlostavljano dijete, batine dobija i kad nešto ne uradi i sat kasnije kada to učini.

Financial Times smatra da je BBC donio pogrešnu odluku koja nimalo ne doprinosi ugledu korporacije. Obični ljudi, koji se o uništavanju života i imetka ljudi u Gazi ne informiraju samo posredstvom BBC-ja , mogu sami razlučiti šta su goruće humanitarne potrebe a šta propaganda i s jedne i s druge strane. List podsjeća na tri godine staru, nezavisnu analizu BBC-jevog izvještavanja o bliskoistočnom sukobu, koja je, tvrdi Financial Times, ukazala na manjkavosti koje su, objektivno, favorizirale Izrael. BBC-ju je, pored ostalog, zamjereno da nije uspio da na pravi način dočara nesrazmjeru izraelskog i palestinskog iskustva koje održava činjenicu da jedna strana ima svu kontrolu a da druga živi pod okupacijom. Britanska javnost je, uvjeren je ovaj dnevnik, savršeno u stanju da shvati tu nejednakost bez potrebe da se BBC zbog toga uzrujava.

Guardian zamjera jednom od ministara što je pisao BBC-ju kritizirajući postupak korporacije jer se britanski javni medijski servis, ocjena je lista, time povlači na poznati teren: odbranu od političkog utjecaja. Guardian ipak smatra da u ovom slučaju nije u pitanju nezavisnost BBC-ja, već svrha zbog koje se na njoj insistira. Odbacujući humanitarnu kampanju u načelu, BBC se opredjeljuje jer protivljenje upotrebi snimaka razaranja i patnji u Gazi za potrebe apela ove vrste znači svrstavanje uz one koji tvrde da pomoć Gazi ne može biti dostavljena na humanitaran način budući da Hamas u Gazi ima svu kontrolu. Izrael je tim argumentom pravdao blokadu prije sukoba. Zbog toga će sposobnost BBC-ja da o razvoju događaja u Gazi izvještava objektivno biti umanjena, smatra Guardian.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: