Svijet
0

BBC: Češka bi mogla da se suoči s brojnim problemima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Češka, koja je od 1. januara preuzela predsjedavanje Evropskom unijom, mogla bi da se suoči s brojnim problemima tokom šestomjesečnog mandata.

Češki premijer Mirek Topolanek, političar desnog centra, zalaže se za ratifikaciju Lisabonskog ugovora o reformi evropskih institucija, dok se osnivač njegove stranke, predsjednik Vaclav Klaus tome protivi, podsjetio je BBC.

To pitanje će se uskoro naći na dnevnom redu parlamenta. Osim Irske koja je odbacila Lisabonski ugovor na referendumu, Češka je jedina zemlja EU koja još nije ratifikovala taj dokument.

Članice Unije su zabrinute i zbog planova Češke da dozvoli Vašingtonu da na njenoj teritoriji postavi dio protivraketnog štita. Neke zemlje strahuju da bi to moglo da izazove dodatnu napetost u odnosima Brisela i Moskve u trenutku kad se EU suočava s finansijskom krizom i institucionalnim reformama.

Među problemima s kojima će se Češka suočiti tokom predsjedavanja Unijom bit će, bez sumnje, rusko-ukrajinski spor oko isporuka gasa, situacija na Bliskom istoku i svjetska ekonomska kriza.

Topolanek je najavio da će Prag zatražiti od Moskve da nastavi isporuku gasa zemljama EU, koja se odvija preko teritorije Ukrajine.

Češki premijer je izjavio da će biti organizirana diplomatska misija za Bliski istok u kojoj će sudjelovati visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Havijer Solana, evropska komesarka za spoljne odnose Benita Ferero-Valdner i šefovi diplomatija Češke, Švedske i Francuske, Karel Švarcenberg, Karl Bilt i Bernar Kušner.

U Pragu ističu da imaju program prioriteta koji sadrži tri "E": ekonomija, energerika i Evropa i svijet.

U Briselu, kako je prenio BBC, upozorava se, međutim, čak i na zvaničnom nivou, da vlada nervoza zbog predsjedavanja Češke, koja ima tek 19 godina savremenog demokratskog iskustva i prakse.

Nešto slično se dešavalo i kad je tu funkciju preuzimala Ljubljana. Britanska RTV mreža je podsjetila da evroskeptični češki predsjednik ne krije svoje podozrenje prema Uniji i da je čak odbio da se iznad njegove zvanične rezidencije postavi zastava EU.

Jirži Pehe, nekadašnji politički savjetnik Klausovog prethodnika, Vaclava Havela, ocijenio je da su takva strahovanja realna i opravdana.

"Mislim da je EU, s punim pravom, zabrinuta zbog češkog predsjedavanja jer devetnaestogodišnji tinejdžer sjeda za upravljač autobusa u kojem je još 26 putnika. To je, istina, drugi tinejdžer za volanom - poslije Slovenije - ali je ovaj prilično jogunast i problematičan", rekao je Pehe.

"Možda ostatku Evrope ne bi smetalo kad bi taj momak vozio autobus po praznom putu bez raskrsnica, ali, plašim se da nas očekuje prilično velika gužva na drumu i nimalo jednostavne raskrsnice i kružni tokovi."

Češka vlada je dala sve od sebe kako bi uvjerila Evropu da će predsjedavanje Unijom biti u rukama premijera Topolaneka i da je šef države samo figura.

To, međutim, nije otklonilo nervozu u Uniji u trenutku kad je Francuska predala uzde u ruke Češkoj.