Svijet
0

BBC: BiH mora uložiti mnogo napora da bi došla do EU

Sarajevo-x.com
Čak i nakon što je BiH parafirala SAA sa EU, evropski mediji još uvijek pišu o mogućoj eskalaciji tenzija u našoj državi i zatišje krize ne smatraju dugotrajnim. Novinarka BBC-ja, Helen Fawkes u svom današnjem izvještaju piše da politička kriza u BiH još uvijek nije okončana te da našoj državi predstoji dug i naporan put do EU.

Značajan broj pripadnika EUFOR-a još uvijek osigurava red i mir u Bosni i Hercegovini čak i 12 godina nakon okončavanja krvavih sukoba, navodi Faweks.

Bivši komanadant EUFOR-a, kontraadmiral Hans-Jochen Witthauer, tokom vrhunca političke krize u BiH, u više navrata je naglašavao da EUFOR neće dozvoliti bilo kakve eskalacije tenzija sve dok oni odgovaraju za mir i stabilnost države.

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Miroslav Lajčak tokom teške političke krize u BiH uvijek je naglašavao da se radi o političkoj krizi i samo o tome.

Sada je Bosna i Hercegovina načinila prvi značajan korak ka Evropskoj uniji parafiranjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali ostaje da se uradi još mnogo posla i da se uloži mnogo napora prije nego BiH postane punopravna članica EU.

No, uprkos značajnom koraku naprijed, mnogi ljudi u BiH i dalje su zabrinuti za svoju budućnost, smatra Faweks.

Osjetljiva situacija na Kosovu opterećuje cijeli Balkan pa i BiH, a cijene osnovnih životnih namirnica na bh. tržištu predstavljaju dodatno opterećenje za male plaće i visoku nezaposlenost.