Snažna oluja
58

Bavarsku pogodilo strahovito nevrijeme, paralizovan saobraćaj u Minhenu

B. H.
Foto: Tasr
Foto: Tasr
Snažno nevrijeme koje je sinoć zahvatilo Minhen potpuno je paraliziralo gradski željeznički promet u glavnom gradu njemačke savezne države Bavarske.

Minhenski vozovi S-Bahna obustavljeni su na pojedinim stanicama do daljnjeg, objavile su nadležne vlasti.

"Razlog je povezan s vremenskim prilikama zbog kojih je došlo do kvarova na cijelom području gradske željeznice u Minhenu", stoji u saopćenju objavljenom na internetu.

Rute u Minhenskoj mreži gradskih vozova pregledane su prije ponovnog pokretanja. Operacija je konačno djelomično obnovljena malo prije jedan sat ujutro, ali samo u ograničenom režimu.

Oluja je zahvatila i kamp u gradu Lindau na obali Bodenskog jezera, gdje je jak vjetar iščupao nekoliko stabala. Tri osobe su povrijeđene, a stanje jedne od njih je teško, saopćila je lokalna policija.

Opasnost je ostala u tom području zbog vremenskih prilika pa su lokalne vlasti odlučile evakuirati cijelo područje. Oko 900 ljudi tako je privremeno utočište pronašlo u kongresnom centru u gradu Lindau, gdje su ih zbrinuli spasioci, dodala je policija.

Voda je poplavila i ulice u gradu Freiburgu u pokrajini Baden-Württemberg, gdje je vjetar također čupao drveće i oštetio dalekovode. Tamošnji vatrogasci zabilježili su stotine hitnih poziva, no prema njihovim riječima, niko nije povrijeđen.