Svijet
1

Bavarska želi zabraniti burku i nikab u državnoj službi i na javnim mjestima

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Njemačka savezna pokrajina Bavarska objavila je postojanje plana o zabrani burke i nikaba, odnosno vela koji u potpunosti ili djelomično prekriva lice.

Zabrana bi se odnosila na radnice u državnoj službi, školama i univerzitetima te vozačice. Također, zabrana obuhvata i javna mjesta, odnosno situacije u kojima policija mora identifikovati osobu za vrijeme procesa glasanja.

Kritičari zabrane tvrde da će ona imati mali utjecaj na stanovništvo jer u Bavarskoj živi mali procent muslimana koji praktikuju takvu vrstu oblačenja. Također, vlasti su optužene da zabranu žele uvesti u vrijeme pred nadolazeće izbore na saveznom nivou, piše BBC.

Prijedlog zakona o zabrani predstavljen je u utorak, a šanse za usvajanje prije ljetne pauze su velike s obzirom na to da Kršćanska socijalna unija ima većinu u pokrajinskom parlamentu.

"Komunikacija se ne dešava samo pomoću jezika, nego i pomoću pogleda, facijalnih ekspresija i gesti. Komunikacija je temelj naših interakcija i naše slobode i demokratije", rekao je Ministar unutrašnjih poslova Joachim Herrmann.