{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bauk protekcionizma prijeti EU

F
11.2.2009. u 12:04
0
0
Bauk protekcionizma prijeti EU
0
Bauk protekcionizma prijeti EU
Foto: AFP/POOL
Evropski čelnici će se krajem ovog mjeseca okupiti u Bruxellesu ne bi li pomirili sukobljene stavove, smirili uzavrele strasti i zaustavili bauk protekcionizma koji uslijed ekonomske krize prijeti Evropskoj uniji, piše u srijedu The Independent.
Premijer Češke, koja trenutno predsjedava Unijom, nazvao je planirani samit revolveraškim obračunom, čija bi, piše Independent, glavna meta mogao biti francuski predsjednik Nicolas Sarkozy – on je za samo nekoliko dana uspio naljutiti Britance, Nijemce, Čehe i Slovake.

Odbacujući recept Gordona Browna za prevazilaženje krize, Sarkozy je rekao da su se Britanci opredijelili za smanjenje PDV-a jer, za razliku od Francuske, više nemaju nikakvu industriju.

Francuskim automobilskim kompanijama preporučio je da svoje pogone u Slovačkoj i Češkoj vrate kući, dok se Angeli Merkel zamjerio zalaganjem za zajedničku ekonomsku politiku unutar eurozone.

Sarkozyjeve kontroverzne izjave, ali i druge svađe unutar EU-a, navele su češkog premijera Mireka Topolaneka da članice eurozone optuži za kršenje postojećih pravila i odstupanje od slobodnog tržišta.

Ako rezultat "obračuna" bude dogovor da se više ne svađamo preko medija i zaustavimo protekcionizam, sastanak će ispuniti svrhu, rekao je Topolanek, prenosi Independent.

Financial Times kritizira u srijedu najavljenu pomoć francuskim, ali i drugim proizvođačima automobilima širom svijeta, ocjenjujući da taj sektor ne zaslužuje nikakav poseban tretman.

Napominjući da su Francuska, Njemačka, Švedska, Španija, Amerika i Britanija već pripremile planove za poticanje kupovine novih automobila, ovaj list ocjenjuje da ne bi trebalo subvencionirati i štititi ni taj ni bilo koji drugi industrijski sektor.

Ako je uzrok problema nedostatak tražnje, zašto se on ne rješava monetarnim i fiskalnim poticajima, pa neka potrošači sami odluče šta žele kupovati. Od poreznih obveznika ne smije se, dodaje Financial Times, tražiti da kupuju automobile koji im nisu potrebni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: