{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Baton Hadžiju proglašen krivim za nepoštovanje Međunarodnog suda

F
FENA
24.7.2008. u 12:24
0
0
Baton Hadžiju proglašen krivim za nepoštovanje Međunarodnog suda
0
Baton Hadžiju proglašen krivim za nepoštovanje Međunarodnog suda
Pretresno vijeće danas je osudilo kosovskog novinara Batona Hadžijua zbog nepoštovanja Međunarodnog suda tokom suđenja bivšem vojnom vođi kosovskih Albanaca Ramušu Haradinaju i izreklo mu novčanu kaznu u iznosu 7.000 eura, saopćeno je iz ICTY-a.
Hadžiju je objelodanio informacije o jednom svjedoku koji je svjedočio pod zaštitnim mjerama tokom suđenja Ramušu Haradinaju i drugima.

Protivno nalogu Pretresnog vijeća, Hadžiju je objelodanio identitet ovog svjedoka, kao i njegovo pretpostavljeno prebivalište u jednom članku koji je napisao i objavio na Kosovu. Pretresno vijeće se uvjerilo da je Hadžiju objelodanio ovu informaciju uprkos tome što je znao da će to biti u suprotnosti sa sudskim nalogom.

“Ponašanje optuženog moglo je da ugrozi bezbjednost svjedoka i njegove porodice. Štaviše, njime se podriva povjerenje u efikasnost naloga Međunarodnog suda o zaštitnim mjerama i odvraćaju se svjedoci od saradnje s Međunarodnim sudom” rekao je sudija Alfons Orie danas u sudnici.

“Od presudne je važnosti za ispunjenje misije Međunarodnog suda da hrabri pojedinci koji dolaze da svjedoče pred Međunarodnim sudom, često o traumatičnim i teškim iskustvima, daleko od porodice i u nepoznatoj sredini, mogu da zatraže da to urade u uvjetima sigurnosti koje pružaju zaštitne mjere”, stoji u presudi.

Određujući kaznu koju će izreći Hadžijuu, Pretresno vijeće je uzelo u obzir njegovu saradnju sa tužilaštvom, na koju se pozvala odbrana, a koju tužilaštvo nije osporilo, kako tokom istrage u ovom predmetu, tako i u predmetima protiv Slobodana Miloševića i Milana Milutinovića i drugih kojima su stavljeni na teret ratni zločini počinjeni na Kosovu.

Optužnica protiv Hadžijua podignuta je 1. aprila, a otpečaćena je 20. maja 2008. godine. Prilikom svog prvog stupanja pred sud 21. maja izjasnio se da nije kriv po optužbi za nepoštovanje suda, a suđenje je održano 24. juna 2008. godine. Tužilaštvo je zahtijevalo izricanje novčane kazne u iznosu od 15.000 eura.

Hadžiju je jedna od tri osobe optužene za nepoštovanje suda zbog objelodanjivanja povjerljivih informacija o ovom svjedoku tokom suđenja Haradinaju i drugima. Druga dvojica, Astrit Haraćija i Bajruš Morina očekuju početak suđenja.

Međunarodni sud smatra sigurnost svojih svjedoka i povjerljivost zaštićenih materijala izuzetno važnim. Nekoliko osoba koje su ranije pokušale da ometaju sudski postupak objelodanjujući povjerljive informacije ili ugrožavajući svjedoke krivično je gonjeno, podsjeća se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: