ICTY
0

Baton Hadžiju proglašen krivim za nepoštovanje Međunarodnog suda

FENA
Pretresno vijeće danas je osudilo kosovskog novinara Batona Hadžijua zbog nepoštovanja Međunarodnog suda tokom suđenja bivšem vojnom vođi kosovskih Albanaca Ramušu Haradinaju i izreklo mu novčanu kaznu u iznosu 7.000 eura, saopćeno je iz ICTY-a.

Hadžiju je objelodanio informacije o jednom svjedoku koji je svjedočio pod zaštitnim mjerama tokom suđenja Ramušu Haradinaju i drugima.

Protivno nalogu Pretresnog vijeća, Hadžiju je objelodanio identitet ovog svjedoka, kao i njegovo pretpostavljeno prebivalište u jednom članku koji je napisao i objavio na Kosovu. Pretresno vijeće se uvjerilo da je Hadžiju objelodanio ovu informaciju uprkos tome što je znao da će to biti u suprotnosti sa sudskim nalogom.

“Ponašanje optuženog moglo je da ugrozi bezbjednost svjedoka i njegove porodice. Štaviše, njime se podriva povjerenje u efikasnost naloga Međunarodnog suda o zaštitnim mjerama i odvraćaju se svjedoci od saradnje s Međunarodnim sudom” rekao je sudija Alfons Orie danas u sudnici.

“Od presudne je važnosti za ispunjenje misije Međunarodnog suda da hrabri pojedinci koji dolaze da svjedoče pred Međunarodnim sudom, često o traumatičnim i teškim iskustvima, daleko od porodice i u nepoznatoj sredini, mogu da zatraže da to urade u uvjetima sigurnosti koje pružaju zaštitne mjere”, stoji u presudi.

Određujući kaznu koju će izreći Hadžijuu, Pretresno vijeće je uzelo u obzir njegovu saradnju sa tužilaštvom, na koju se pozvala odbrana, a koju tužilaštvo nije osporilo, kako tokom istrage u ovom predmetu, tako i u predmetima protiv Slobodana Miloševića i Milana Milutinovića i drugih kojima su stavljeni na teret ratni zločini počinjeni na Kosovu.

Optužnica protiv Hadžijua podignuta je 1. aprila, a otpečaćena je 20. maja 2008. godine. Prilikom svog prvog stupanja pred sud 21. maja izjasnio se da nije kriv po optužbi za nepoštovanje suda, a suđenje je održano 24. juna 2008. godine. Tužilaštvo je zahtijevalo izricanje novčane kazne u iznosu od 15.000 eura.

Hadžiju je jedna od tri osobe optužene za nepoštovanje suda zbog objelodanjivanja povjerljivih informacija o ovom svjedoku tokom suđenja Haradinaju i drugima. Druga dvojica, Astrit Haraćija i Bajruš Morina očekuju početak suđenja.

Međunarodni sud smatra sigurnost svojih svjedoka i povjerljivost zaštićenih materijala izuzetno važnim. Nekoliko osoba koje su ranije pokušale da ometaju sudski postupak objelodanjujući povjerljive informacije ili ugrožavajući svjedoke krivično je gonjeno, podsjeća se u saopćenju.