Svijet
0

Baskijska vlada odobrila plan o održavanju referenduma

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Baskijska vlada odobrila je u srijedu kontroverzni plan za održavanje referenduma o samoopredjeljenju te španske sjeverne pokrajine, što bi, kako se očekuje, moglo izazvati oštre reakcije španske vlade.

Pitanje o kojem će se izjašnjavati glasači u Baskiji, koja ima 2,1 milion stanovnika, bit će - da li žele vidjeti dogovor o prekidu nasilja baskijske separatističke grupe ETA, ako ona izrazi spremnost da položi oružje, saopćio je premijer baskijske regije Juan José Ibarretxe.

Glasači će se također izjasniti da li odobravaju razgovore baskijskih političkih stranaka o pravu te regije da odlučuje o svojoj budućnosti, prenijela je agencija DPA.

Ibarretxe vjeruje da bi otvoren razgovor o samoopredjeljenju Baskije pomogao u rješavanju problema koji predstavlja ETA (Baskijska domovina i sloboda), u čijim napadima je tokom četiri decenije poginulo blizu 820 ljudi, ali analitičari u Madridu ocjenjuju njegov plan secesionističkim.

Vlada španskog premijera Jose Luisa Rodriguesa Zapatera smatra referendum u Baskiji ilegalnim i očekuje se da će poduzeti pravne akcije kako bi spriječila njegovo održavanje.

Odobri li baskijski parlament nacrt zakona 27. juna, referendum bi prema planu Ibarretxea mogao biti održan 25. oktobra.

Zakon neće sadržavati jasnu osudu nasilja ETA-e kako bi se dobila podrška separatističke stranke PCTV (Komunistička partija baskijskih zemalja), čijih devet poslanika odlučuje o ishodu glasanja.

Ako plan bude odobren na referendumu, baskijske stranke sačinit će sporazum o "pravu (Baskije) na odluku", koji bi bio ponuđen građanima na izjašnjavanje do kraja 2010. godine.

Premijer baskijske regije Ibarretxe je priznao da referendum u oktobru ne bi bio pravno obavezujući, ali da bi imao "političku i demokratsku" opravdanost.

Baskijska regija već uživa široku autonomiju, ali pojedini dijelovi unutar Ibarretxeove Baskijske nacionalističke stranke (PNV) žele da ta regija dobije status koji bi se graničio s nezavisnošću.