Svijet
0

Bashir prijeti novim protjerivanjem humanitarnih udruženja

FENA
Sudanski predsjednik Omar Hasan al-Bashir u nedjelju je zaprijetio protjerivanjem ne samo preostalih međunarodnih nevladinih humanitarnih udruženja već i stranih diplomata, mašući mačem na skupu u El-Fasheru, glavnom gradu sjevernog Darfura.

Sudan je već zatvorio 13 stranih humanitarnih udruženja, među kojima su "Oxfam" i "Save the Children", tvrdeći da su radila za Međunarodni kazneni sud (ICC) koji je protiv Bashira izdao nalog za hapšenje zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti počinjenih u Darfuru.

"Protjerali smo ih jer su bili prijetnja sudanskoj sigurnosti... ICC i svi koji rade za taj sud su pod mojim nogama", kazao je Bashir, koristeći frazu koja u arapskom svijetu znači veliku uvredu.

Također je poručio da će protjerati sve koji rade protivno sudanskim zakonima, uključujući i diplomatske misije te snage sigurnosti.

Bashir je na skupu naveo cijelu listi zločina Zapada, prenosi Hina, od istrebljenja američkih Indijanaca do bombardiranja Hiroshime i ratova u Vijetnamu i Iraku, ustvrdivši da za te zločine nikome nije suđeno.