Sirija
0

Bashar al-Assad će se sutra obratiti narodu

FENA
Bashar al-Assad (Foto: Reuters)
Bashar al-Assad (Foto: Reuters)
Sirijski predsjednik Bashar al-Assad obratit će se sutra narodu iz zgrade parlamenta, što će biti njegovo prvo javno obraćanje u posljednje dvije sedmice, dok traju antirežimski protesti u toj zemlji na Bliskom istoku.

"Predsjednik će se sutra obratiti narodu iz parlamenta", potvrdio je neimenovani visoki sirijski zvaničnik u izjavi za agenciju AFP, bez iznošenja detalja.

Francuska agencija navodi da se očekuje da će Assad govoriti o nizu reformi koje su najavljene prošle sedmice kao odgovor na zahtjeve demonstranata za reforme i veće slobode u zemlji u kojoj više decenija vlada porodica Assad i Baas partija.

Predsjednik Assad prihvatio je danas i ostavku vlade i imenovao Nadžija Otrija za vršioca dužnosti premijera, javili su sirijski državni mediji.

Siriju u posljednje dvije sedmice potresaju nemiri u kojima je 61 osoba poginula od kada je u gradu Dara na jugu Sirije buknuo protest koji se proširio na Latakiju i Hamu.

Agencije navode da su antirežimski protesti bez presedana počeli 15. marta poslije poziva preko Facebooka pod nazivom "Sirijska revolucija protiv Bashara al-Assada 2011", a pod utjecajem "Jasmin revolucije" u Tunisu.

Sirija je država čije političke prilike ilustrira vanredno stanje koje je na snazi od 1963. godine.

U toj višenacionalnoj i višekonfesionalnoj bliskoistočnoj državi vlast ima zapravo porodica Assad - otac Hafez, koji je bio predsjednik čak dvije decenije, a zatim sin Bashar koji je predsjednik Sirije od 2000. godine.