Svijet
0

Basescu traži jačanje predsjedničkih ovlasti

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Rumunski predsjednik Traian Basescu zatražio je u srijedu jačanje ovlasti šefa države koje bi mu omogućile da raspusti parlament u slučaju krize.

"Najbolje rješenje za Rumuniju je polupredsjednički režim, utemeljen na "ravnoteži između legitimiteta kojim predsjednik raspolaže i institucionalnih poluga, koje on može iskoristiti kako bi ostvario mandat koji mu je narod povjerio", rekao je Basescu tokom rasprave o izmjeni Ustava.

"Tako, treba usaglasiti mehanizam, koji ima za cilj raspuštanje parlamenta, s ovim režimom", dodao je predsjednik. U sadašnjem Ustavu od 1991. taj mehanizam može biti pokrenut samo u slučaju neuspjeha formiranja vlade dva mjeseca od parlamentarnih izbora.

Kako su ga njegovi protivnici optužili za "autoritarnost", šef države je rekao da ta nadležnost ne jača pretjerano predsjedničle ovlasti već, jednostavno, konsolidira moć institucija da djeluju u kriznom trenutku.

Basescu je također želio da imunitet poslanika bude ograničen samo na politička mišljenja. "To je pitanje demokratije i jednakosti pred zakonom", naglasio je predsjednik.

Basescu, koji bi trebao u novembru na predsjedničkim izborima da se kandidira za drugi mandat, već nekoliko godina zagovara duboke promjene Ustava.