Rumuski predsjednik
0

Basescu položio zakletvu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Rumunski predsjednik Trajan Basescu položio je danas zakletvu, čime je započeo njegov drugi petogodišnji mandat.

U govoru kojim se nakon toga obratio parlamentarcima, Basescu je iznio glavne ciljeve svog novog predsjedničkog mandata, javila je nacionalna agencija Ađerpres.

Modernizacija države je na prvom mjestu među prioritetima koje je nabrojao Basescu, pri čemu bi reforma parlamenta bio prvi korak. Reforma pravosuđa u realizaciji tog cilja također je od velikog značaja, dodao je rumunski predsjednik.

Povodom privrednog rasta, usporenog zbog svjetske finansijske krize, Basescu je rekao da će se rast nastaviti ako se državne pare budu trošile na efikasniji način.

Država bi, po Basescuu, sada trebalo da se zaista okrene građanima, da im služi. U tom kontekstu upozorio je da nijedna partija ne bi trebalo da pokuša da se poistovjeti s državom. Da bi se ovi ciljevi ostvarili, potrebno je jedinstvo cijele nacije - političkih snaga, bez obzira na njihove orijentacije, i građana.

Aktivnije učešće Rumunije u političkim procesima u EU, koje odgovara materijalnim i ljudskim potencijalima zemlje, također je jedan od prioriteta koje je Basescu nabrojao.

Novi predsjednik je dodao da će Rumunija raditi i na stvaranju povoljnih uslova za ulazak Moldavije u EU, u kojoj inače živi dosta Rumuna.

Basescu je treći predsjednik Rumunije od zbacivanja komunističkog režima decembra 1989. godine i prvi koji je u tom periodu izabran dva puta uzastopno. Prije njega predsjednici su bili Jon Iliescu i Emil Konstantinescu.