{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Basescu imenovao Stolojana za premijera

F
FENA
10.12.2008. u 14:03
0
0
Basescu imenovao Stolojana za premijera
0
Basescu imenovao Stolojana za premijera
Rumunski predsjednik Traian Basescu objavio je u srijedu da je imenovao liberalno-demokratskog ekonomistu Theodora Stolojana na dužnost premijera nakon parlamentarnih izbora od 30. novembra.
"Stolojan je sposoban da upravlja s posljedicama ekonomske krize i ima dovoljno jak autoritet da osigura dobro funkcioniranje vlade", rekao je Basescu.

"Nova vlada imat će dvije krajnje hitne misije, pripremiti prijedlog budžeta za 2009. i pokrenuti bitne reforme za napredak Rumunije, u obrazovanju, državnoj administraciji i zdravstvu", naglasio je imenovani premijer, prisutan pored šefa države.

Stolojan (65) je već bio premijer 1991/1992. prije nego što je počeo da radi kao ekonomist unutar Svjetske banke.

Ovo imenovanje uslijedilo je u trenutku kada su liberalni demokrati (PDL), opozicija kojoj pripada i Basescu, i socijaldemokrati (PSD) postigli podjednaki broj glasova na parlamentarnim izborima, te da su blizu sporazuma o formiranju koalicione vlade.

Ove dvije stranke, ljuti protivnici 1990-ih, imaju veliku većinu u parlamentu, 329 mjesta od ukupno 471.

Prema Ustavu, Stolojan ima na raspolaganju deset dana da dobije povjerenje parlamenta o svojoj ekipi i vladinom programu.

Šef države u nekoliko navrata je posljednjih dana tražio brzo formiranje vlade koja će imati stabilnu većinu, sposobnu da se suoči s ekonomskom krizom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: