Svijet
0

Basajeva odao mobilni telefon

FENA
Jedan od vođa čečenskih separatista Šamil Basajev ubijen je tako što je ispaljena rakete na mjesto gdje se nalazio a koje je utvrđeno po signalu mobilnog telefona.

"Na isti način ubijen je u aprilu 1996. i predsjednik takozvane Ičkerije (Čečenije) Džohar Dudajev", izjavio je u utorak neimenovani predstavnik ruskih snaga sigurnosti Južnoga federalnog okruga agenciji Itar-Tass.

U upravi za odnose s javnošću Federalne službe sigurnosti (FSB) nisu komentirali te navode, ističe agencija.

FSB je u ponedjeljak saopćio da je Basajev, koji se nalazio i na međunarodnoj potjernici, ubijen u Ingušetiji u specijalnoj operaciji.

Itar-Tass istovremeno prenosi izjavu visokog dužnosnika ingušetijske policije da je zajedno s Basajevim uništeno desetak komandira nelegalnih ekstremističkih formacija.

Ruski mediji javili su u ponedjeljak da je Basajev bio u jednom od tri vozila koja su bila u pratnji kamiona napunjenog eksplozivom, u jednom selu nedaleko od Nazranja, centra Ingušetije.

Prvi vođa separatista u Čečeniji Dudajev ubijen je 21. aprila 1996. nakon što je uočen signal njegovog satelitskog telefona, poslije čega su iz aviona "suhoj-25" na tu lokaciju ispaljene dvije samonavođene rakete.

Poslije njegove pogibije separatiste je predvodio Aslan Mashadov, koji je ubijen 8. marta prošle godine u selu Tolstoj-Jurt.