Svijet
0

Basajev je poginuo u eksploziji kamiona nakrcanog dinamitom

FENA
Zvaničnik inguškog regionalnog ministarstva unutrašnjih poslova, govoreći pod uslovom anonimnosti, jer nije bio ovlašten da se obraća medijima, izjavio da je Basajev poginuo dok je bio u pratnji kamiona nakrcanog sa 100 kilograma dinamita koji je eksplodirao kod inguškog sela Ekaževo u ponedjeljak rano ujutro.

Basajev je bio među četvoricom militanata koji su poginuli u eksploziji, za koju su vlasti ranije javile da se desila slučajno tokom operacije specijalne policije protiv pobunjenika koji su pripremali napad tokom dana.

Novinska agencija Interfax citirala je zamjenika inguškog premijera Bašira Auševa kako nudi istu verziju događaja i kaže da je Basajev bio u automobilu koji je pratio kamion. Kazao je kako je Basajevljevo tijelo identifikovano "kroz neke dijelove, uključujući i njegovu glavu", javio je Intetrfax, prenosi AP.

Vodeći ruski obavještajac, direkotor Federalne službe bezbjednosti (FSB), Nikolaj Petrušev je poručio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu kako su se čečenski pobunjenici nadali "da će izvršiti politički pritisak na rusko rukovodstvo" tokom samita Grupe osam koji bi se trebao održati u ovoj sjednici i kojim će predsjedavati Putin.

Petrušev je izjavio kako se operacija eliminacije Basajeva, tokom koje su ubijeni mnogi drugi pobunjenici, desila zahvaljujući obavještajnim podacima iz inostranstva, "posebno iz onih zemalja u kojima je oružje prikupljeno".

Pobunjenički posrednik sa sjedištem u Londonu, Ahmad Zakajev, nije bio odmah dostupan, a web site povezan s pobunjenicima koji se smatra glasilom Basajeva, Kavkaz-Centar, nije ni potvrdio ni negirao tvrdnju Petruševa.

"Čečenska komanda još ne daje nikakve komentare ni objave", navodi web site u izjavi ispod portreta Basajeva s beretkom.

Ruski izvori u brojnim su navratima tvrdili kako je Basajev ubijen, ali ovo predstavlja prvi put da je njegovo ubistvo objavljeno s tako viskog nivoa.