Svijet
0

Barrot: EU razmišlja o vizama za kanadske diplomate

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Evropska unija bi mogla da uvede vize za kanadske diplomate ukoliko Kanada do kraja godine ponovo ne uspostavi bezvizni režim za građane Češke, saopćio je evropski komesar za pravosuđe Jacques Barrot.

Barrot je na sastanku ministara unutarnjih poslova EU u Bruxellesu rekao da je ovo jedna od mogućih mjera koje bi Unija mogla da preduzme ukoliko to pitanje ne bude riješeno, saopćile su diplomate i zvaničnici EU, prenosi u utorak Reuters.

Takav korak zahtijevao bi pristanak svih 27 članica EU-a, a prema riječima jednog evropskog diplomate, prijedlog je dobio široku podršku na današnjem ministarskom sastanku iza zatvorenih vrata.

Zvanična Otava je u julu ponovo uvela vize za češke građane, pošto je stotine Roma iz te države podnijelo zahtjev za azil u Kanadi. Romska populacija tvrdi da je diskriminisana u Češkoj, a to podržava više grupa za zaštitu ljudskih prava, navela je britanska agencija.

Kanadske vlasti tvrde da je njihova odluka o uvođenju viza, odgovor na lažne zahtjeve za sticanje izbjegličkog statusa.

Češka ne može sama da uvede vize Kanađanima s obzirom na to da je kao članica EU-a u obavezi da poštuje politiku Unije koja s Kanadom ima bezvizni režim.