Daily Telegraph
0

Barrosov "inauguracijski" apel

FENA
Jose Manuel Barroso (Foto: AFP)
Jose Manuel Barroso (Foto: AFP)
Daily Telegraph se u srijedu osvrće na poziv predsjednika Evropske komisije Josea Manuela Barrosa u kojem je on zatražio veće ovlasti kako bi se osigurala dodatna sredstva za finansiranje sve većeg budžeta Evropske unije.

Dopisnik lista iz Bruxellesu primjećuje da je Barroso svoj inauguracijski govor održao u utorak evropskim zastupnicima, i to na način koji je podsjećao na govor o stanju nacije koji američki predsjednici tradicionalno drže u Kongresu.

Predsjednik Evropske komisije tvrdi da, kako je rekao, euro potrošen na evropskoj razini daje više u odnosu na euro potrošenog na nacionalnom nivou, odnosno da to zemljama članicama Unije omogućuje da smanje troškove i dobiju veći povrat svojih investicija.

Do ove Barrosove intervencije dolazi u trenutku teških pregovora o budućem finansiranju Evropske unije i sukoba Komisije i Evropskog parlamenta s Britanijom koja želi da Bruxelles smanji svoje troškove.

Daily Telegraph prenosi i primjedbu koju je uputio evropski zastupnik iz Stranke za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP), koja se zalaže za izlazak Britanije iz EU-a, a koji je Barrosu poručio da je razlika između njega i Baracka Obame u tome što je američki predsjednik izabran na taj položaj, a on nije.