|

Barroso zadovoljan presudom češkog ustavnog suda

Barroso zadovoljan presudom češkog ustavnog suda
0
F
FENA
3.11.2009. u 12:52
0
komentara
0

dijeljenja
Barroso zadovoljan presudom češkog ustavnog suda Foto: Reuters
Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso izrazio je u utorak zadovoljstvo presudom češkoga ustavnog suda koji je uklonio zadnju prepreku za dovršetak ratifikacije Lisabonskog ugovora.
"Iznimno sam zadovoljan što je češki ustavni sud oslobodio put za ratifikaciju Lisabonskog ugovora u Češkoj. Zajedno s obećanjima koja su dale češkoj vladi sve zemlje članice prošle sedmice, vjerujem da ne bi trebalo biti nepotrebnih odgoda koji bi spriječili stupanje na snagu Lisabonskog ugovora", kaže se u Barrosovom saopćenju.

Dovršetak ratifikacije u Češkoj otvara put za izbor predsjednika Evropskog vijeća i visokog predstavnika za vanjsku politiku, dviju novih dužnosti koje uvodi Lisabonski ugovor, kao i za izbor članova Evropske komisije.

"Nadam se da možemo brzo pristupiti imenovanjima predsjednika Evropskog vijeća i visokog predstavnika, ujedno i potpredsjednika Komisije. Nakon toga, kada dobijem potpuni popis kandidata za sljedeću Komisiju, moći ću pristupiti njezinu formiranju", dodaje Barroso.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.