Svijet
0

Barroso traži jaču ulogu Evrope u svijetu

FENA
Jose Manuel Barroso
Jose Manuel Barroso
Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso zatražio je u četvrtak od sudionika vanjske politike Evropske unije "veću međusobnu suradnju" u cilju jačanja uloge Evrope u svijetu.

"Sve ankete pokazuju jasno da svi evropski građani žele jaču ulogu Evrope na svjetskoj sceni", rekao je Barroso na brifingu.

"Imamo mogućnosti uraditi više", dodao je on. "Uloga Evrope u svijetu nije na razini njenih ekonomskih i komercijalnih dimenzija. Možemo biti djelotvorniji, složniji i vidljiviji".

Evropski ustav, koji su odbacili Francuzi i Holanđani, koji je visokom predstavniku EU za vanjsku politiku i sigurnost Javieru Solani dao status ministra vanjskih poslova EU i potpredsjednika Evropske komisije, koji on obavlja od 1999., predstavlja "dobro rješenje", smatra Barroso.

Međutim, "s obzirom da zasad ne možemo imati ustav", Barroso je predstavio čitav niz prijedloga kako bi se izašlo iz okvira postojećih sporazuma, da bi se "poboljšala suradnja" između Komisije, Solaninih službi i 25 zemalja članica.

Komisija posebno predlaže da se, "kada se to ocijeni neophodnim i korisnim", pozove Solana da prisustvuje sastancima grupe povjerenika čija ministarstva pokrivaju mnoge vanjske poslove.

Komisija predlaže također da se pristupi "razmjeni" diplomata između delegacija Komisije u inozemstvu, kojih ima oko 130, i država članica.

Barroso je minimizirao notorne razlike o pitanjima vanjske politike između Komisije i Solaninih službi, koje smatraju da je diplomatija prije svega u njihovom, a ne u domenu Komisije.

"Ukoliko je bilo poteškoća u prošlosti, mora se priznati da svi naši prijedlozi idu u smjeru prevazilaženja poteškoća koje su se mogle pojaviti", rekao je on.