Svijet
0

Barroso pozdravio izbor novog predsjednika Kipra

FENA
Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso pozdravio je u ponedjeljak izbor Dimitrisa Christofiasa za novog predsjednika Kipra izražavajući nadu kako će on uspjeti da u dogovoru s čelnicima zajednice kiparskih Turaka konačno riješi problem podijeljenoga otoka.

"Vaš izbor je prilika da se konačno prevlada dugogodišnji zastoj u rješavanju kiparskog pitanja", istaknuo je Barroso u čestitki novome kiparskom predsjedniku.

Neposredno nakon Barrosove čestitke iz Nikozije je stigla informacija da su se Christofias i čelnik kiparskih Turaka Mehmed Ali Talat dogovorili da se "što prije" sastanu radi razgovora o problemu podijeljenoga Kipra.

Talat je u nedjelju pozvao Christofiasa da bi mu čestitao na izboru i predložio da se njih dvojica što prije sastanu, saopćio je Talatov glasnogovornik.

Glasnogovornik novog predsjednika Kipra je tu vijest u ponedjeljak potvrdio, ali je naglasio da datum sastanka još nije utvrđen, prenijele su agencije.

Kipar, koji je 1960. godine stekao nezavisnost od Velike Britanije, postao je član Evropske unije 1. maja 2004. godine. Od početka januara ove godine ovaj mediteranski otok je ušao i u eurozonu.

Kipar je podijeljen od 1974. godine, neposredno nakon kratkog grčko-turskog rata, odnosno invazije turske vojske na sjeverni dio otoka na kojem žive kiparski Turci i južni dio gdje žive kiparski Grci.

Sjeverni dio je jednostrano proglasio nezavisnost, ali taj čin nije priznala nijedna država - osim Turske. Svijet priznaje Republiku Kipar, koja je članica UN-a i EU-a.

Članicom EU-a je praktično samo grčki dio Kipra, dok turski dio postoji "ni na nebu ni na zemlji" - iako je zvanično dio Kipra, ali ustvari živi vlastitim, samostalnim i ne baš veselim životom, između ostaloga i zbog veoma loše ekonomske situacije.