Svijet
0

Barroso objavio svoj novi tim

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso objavio je u petak sastav svog novog tima koji u januaru sljedeće godine mora proći postupak potvrđivanja u Europskom parlamentu prije nego što započne svoj petogodišnji mandat.

Nova Komisija ima devet žena, jednu više nego u prethodnom sazivu. Najviše povjerenika, njih 13, pripada strankama desnog centra, slijede liberali s osam, te stranke lijevog centra sa šest povjerenika, prenosi Hina.

Ta podjela odražava odnos političkih snaga unutar zemalja članica i među samim članicama EU-a. U novoj Komisiji ostalo je 14 dosadašnjih povjerenika, uključujući i njezina predsjednika Jose Manuela Barrosa, ali nitko nije zadržao dosadašnji resor.

Neki od tih 14 povjerenika u prethodni saziv Komisije ušli su tek potkraj njezina mandata, zamjenjujući dotadašnje povjerenike koji su se većinom vratili u nacionalnu politiku. Među tim novim-starim povjerenicima je i buduća potpredsjednica Komisije, Catherine Ashton, koja je prošle godine zamijenila Petera Mandelsona, zatim Belgijanac Karel de Gucht, Slovak Maroš Šefčovič i Litavac Algirdas Šemeta.

Svaka zemlja članica ima po jednog predstavnika u Europskoj komisiji. Novi kolegij Europske komisije ima sedam potpredsjednika, uključujući i Cahterine Ashton koja je istodobno i visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku, što je nova dužnost koju uvodi Lisabonski ugovor.

Uvedeni su neki novi resori, bilo podjelom dosadašnjih ili preraspodjelom između resora. Jedan od ključnih resora dobio je dosadašnji povjerenik za proširenje Olli Rehn. On će u novoj Komisiji biti povjerenik za ekonomska i monetarna pitanja, što je ranije bio Španjolac Joaquin Almunia, koji pak preuzima drugi, vrlo važan resor - tržišno natjecanje.

Rehn i Almunia smatraju se najvjernijim Barrosovim suradnicima i stoga se njihovo imenovanje na ključne položaje tumači kao njegova želja da u drugom mandatu bude samostalniji u odnosu na velike države članice Njemačku, Francusku ili Veliku Britaniju.

Barrosu se često prigovaralo da je Komisiju pretvorio u servis najutjecajnijih članica. Francuz Michel Barnier dobio je unutarnje tržište i usluge, što je Pariz i tražio. Njemački povjerenik Guenter Oettinger bit će zadužen za energiju.

Barroso je rekao da u njegovu prvom mandatu nijedna zemlja članica nije tražila resor energije, a sada ih je bilo sedam koje su htjele upravo to područje za svog predstavnika.

Belgijanac Karel de Gucht bit će povjerenik za trgovinu. Luksemburžanka Viviane Reding dobila je resor pravosuđa, temeljnih prava i državljanstva, a Šveđanka Cecilia Malmstroem unutarnje poslove. Ta dva resora u prethodnoj Barrosovoj Komisiji bila su objedinjena.

Čeh Štefan Fuele novi je povjerenik za proširenje i politku prema susjedima. Dosadašnja povjerenica za zdravstvo Cipranka Androulla Vassiliou dobila je resor obrazovanja, kulture, višejezičnosti i mladeži. Danska ministrica za klimu i energiju Connie Hedegaard i u Komisiji će biti zadužena za klimu, što je jedan od novih resora.

Estonac Siim Kallas bit će povjerenik za promet, Slovenac Janez Potočnik za okoliš, a Grkinja Maria Damanaki za ribarstvo i pomorske poslove. Dosadašnji povjerenik za promet Talijan Antonio Tajani sada je zadužen za industriju i poduzetništvo.

Irska povjerenica Maire Geoghegan-Quinn zadužena je zdravstvo. Povjerenik iz Latvije Andris Piebalgs bit će zadužen za razvoj, a Litavac Algirdas Šemeta, koji je od rujna bio povjerenik za proračun umjesto Dalie Grybauskaite, dobio je poreze i carinsku uniju. Mađar Laszlo Andor novi je povjerenik za socijalnu politiku i zapošljavanje, a Maltežanin John Dalli za zdravstvo i zaštitu potrošača.

Dosadašnja povjerenica za tržišno natjecanje, Nizozemka Neelie Kroes dobila je resor informatičke i komunikacijske tehnologije, a Poljak Janusz Lewandowski novi je povjerenik za proračun i financijsko programiranje.

Slovački predstavnik Maroš Šefčovič imenovan je za povjerenika za međuinstitucionalne odnose i administraciju. Rumunj Dacian Ciolos preuzet će resor poljoprivrede i ruralnog razvoja, Austrijanac Johannes Hahn novi je povjerenik za regionalnu politiku, a Bugarka Rumiana Želeva dobit će resor za međunarodnu suradnju i humanitarnu pomoć.