Svijet
0

Barroso: Nema novca za Ukrajinu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U budžetu Evropske unije nema novca kojim bi se Ukrajini pomoglo da plati ruski gas, izjavio je u petak predsjednik Evropske komisije José Manuel Barroso.
  • Treba reći otvoreno da to nije naša odgovornost, rekao je Barroso na pres-konferenciji po završetku dvodnevnog samita lidera EU u Bruxellesu.

Ukrajina od evropskih banaka očekuje kredit od 4,1 milijarde dolara za kupovinu ruskog gasa koji bi se skladištio u podzemna spremišta. Kijev je kao alternativu kreditnog aranžmana ponudio evropskim gasnim kompanijama da kupuju neophodne količine gasa i skladište ga na ukrajinskoj teritoriji.

Analitičari smatraju da, zbog ukrajinskih problema s plaćanjem ruskog gasa, Evropi prijete nove obustave isporuka gasa već ovog ljeta.

Početkom juna ruski premijer Vladimir Putin je pozvao Evropu da pomogne Kijevu finansijskim sredstvima, upozorivši zapadne potrošače na mogućni prekid tranzita gasa preko Ukrajine već početkom jula.

EU je na to odgovorila da spor Moskve i Kijeva oko plaćanja smatra isključivo komercijalnim i posavjetovala da ga strane samostalno riješe, navodi u petak Reuters.

Ruski zvaničnici su više puta ukazivali da su spremni da odobre Ukrajini kredit za kupovinu gasa, ukoliko EU pristane da kreditne rizike podijeli s Moskvom.

Reuters navodi, pozivajući se na izjavu Barrosa, da međunarodne finansijske institucije i evropske gasne kompanije žele da izađu u susret Ukrajini i odobre joj kredit za kupovinu goriva.

  • Moramo da zaštitimio građane EU. Komisija za iduću nedjelju planira sastanak s predstavnicima finansijsih institucija i evropskih gasnih kompanija, rekao je Barroso.

On je naglasio da "nova gasna kriza" prijeti Evropi već u narednim nedjeljama, a ne mjesecima, dodajući da je Evropska komisija pripremila paket kratkoročnih mjera za spriječavanje krize i punjenje gasnih skladišta u Ukrajini.

Ove mjere su predviđene kako bi se nadoknadio deficit gasa za punjenje skladišta i uskoro će biti predstavljene energetskom sektoru i finansijskim strukturama.

Ruski poslovni dnevnik Komersant piše da je EU već počela s pripremama za "nov gasni rat" između Rusije i Ukrajine, predloživši osnivanje centra za kontrolu isporuka gasa i koordinaciju ujednačene potrošnje u okviru Unije, prenosi Tanjug.